- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Crna Gora: Đukanović ponovo pobednik

Prema podacima Centra za demokratiju, na osnovu uzorka od oko 95 odsto obrađenih biračkih mesta, koalicija DPS, SDP i LP osvojila je 39 poslaničkih mandata u Skupštini Crne Gore koja ima 81 poslaničko mesto. Opozicioni Demokratski savez osvojio je 20, Socijalistička narodna partija devet, a Pozitivna Crna Gora sedam mandata. Tri mandata su pripala Bošnjačkoj stranci, a po jedan mandat Hrvatskoj građanskoj inicijativi, Albanskoj koaliciji i Forca zajedno, koja, takođe, predstavlja Albance u Crnoj Gori.

Srpska sloga i Srpski nacionalni savez bez mandata

Dve koalicije koje su na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori predstavljale Srbe, Srpska sloga i Srpski nacionalni savez, nisu ušle u crnogorski parlament. U Srpskoj slozi su bile Narodna stranka, Srpska lista, Srpska otadžbinska stranka, Srpska radikalna stranka i Demokratski centar Boke. Srpski nacionalni savez čine Demokratska srpska stranka, Stranka srpskih radikala i Srpski nacionalni savet. Obe koalicije u predizbornoj kampanji akcenat su stavile na „zaštitu nacionalnih interesa“ u Crnoj Gori.

„Jedina vlast koja je u uslovima krize sačuvala poverenje“

Predsednik crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i lider koalicije te stranke i Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP) Milo Đukanović, izjavio je da je pobeda te koalicije na izborima omogućila da se odmah počne sa formiranjem nove vlade u Crnoj Gori. Đukanović se u ponoć obratio velikom broju političkih pristalica u staroj zgradi crnogorske vlade, ocenom da je vlast u Crnoj Gori „jedina u Evropi koja je u uslovima krize uspela da sačuva poverenje“.

On je naveo da je koalicija DPS, SDP i LP na izborima u nedelju dobila poverenje 180.000 građana Crne Gore, 12.000 više nego na parlamentarnim izborima 2009. godine. Takva podrška birača, kako je Đukanović rekao, pojačaće odgovornost vlasti da ispuni obećanja koja je dala u predizbornoj kampanji.

„Početak kraja vladavine DPS-a“

Crnogorske opozicione stranke različito su reagovale na rezultate parlamentranih izbora, ali su sve kao kvalitet istakle to što vladajuća koalicija Mila Đukanovića nije osvojila apsolutnu većinu pa će joj za formiranje vlade biti neophodne stranake manjinskih naroda.

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić pozvao je manjinske stranke da prilikom formiranja većine „budu na visini zadatka“ i najavio da će Front, koji je nakon ovih izbora najjača opoziciona snaga u parlamentu, razgovarati sa svim „demokratskim snagama“ u zemlji o formiranju „vlade jedinstva“. „Ovo je početak kraja vladavine DPS-a“ , poručio je na konferenciji za medije Lekić, čiji je Front prema preliminarnim podacima osvojio 20 mandata.

Front koji čine NOVA i Pokret za promeneosvojio je sedam mandata više nego što su u prethodnom sazivu skupštine imale zajedno ove dve partije.

Manjine odlučuju o vladi

Lider do izbora najjače opozicione stranke, Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić, čija je partija prema preliminarnim rezultatima pala sa 16 na 9 mandata, nije krio razočarenje rezultatima svoje partije. Milić je na konferenciji za medije kazao da je „razočaran brojem glasova“ koje su osvojile vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP), ali je ukazao da je kvalitet izbora taj što manjine odlučuju o vladi.

Parlamentarni status obezbedila je uoči izbora formirana Pozitivna Crna Gora sa sedam osvojenih mandata. Front, SNP i Pozitivna Crna Gora zajedno su osvojile 36 mandata, tri manje od vladajuće kolalicije i sa strankama manjinskih naroda mogle bi formirati većinu. Analitičari, međutim ocenjuju da je izvestan postizborni savez Đukanovićeve koalicije sa strankama manjinskih naroda.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!