Crna Gora: Dijaspora transferisala 263 miliona eura

Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori

10. jan 2015

Građani Crne Gore koji rade u inostranstvu i iseljenici transferisali su u domovinu u prva tri prošlogodišnja kvartala, prema preliminarnim podacima Centralne banke (CBCG), 263,27 miliona eura.

Iz CBCG su agenciji Mina-business kazali da se, od ukupnog priliva doznaka iz inostranstva, oko 154,13 miliona eura odnosi na kompenzacije zaposlenih, odnosno rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu.

Na lične transfere odnosio se 84,1 milion eura, a na ostale transfere, koji obuhvataju penzije, invalidnine i druga socijalna primanja, oko 25 miliona.

Iz CBCG je objašnjeno da su, u skladu sa novom metodologijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju Centralna banka primjenjuje od prošle godine, lični transferi nova kategorija koja predstavlja širi koncept od do sada korišćenog koncepta radničkih doznaka. Osim radničnih doznaka, koje obuhvataju samo transfere migranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između građana.

Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori.

Crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše ima u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i zemljama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga