Crkva – nekontrolisani potrošač budžetskih sredstava?

Crkva opet izuzeta od plaćanja različitih finansijskih obaveza

23. okt 2012

Suprotno amandmanima koje je Ministarstvo finansija prethodno usvojilo, u novom Nacrtu zakona o računovodstvu, organizacije civilnog društva se i dalje tretiraju kao profitna pravna lica dok su crkve i verske zajednice izuzete iz svih obaveza koje Nacrt predlaže.

Ministarstvo finansija je u novembru 2011. godine usvojilo sve amandmane organizacija civilnog društva na predlog Zakona o računovodstvu. Pojednostavljeno računovodstvo za organizacije civilnog društva ali i izjednačavanje statusa crkve sa ostalim neprofitnim pravnim licima, bili su osnova ovih amandmana koje su pripremile Građanske inicijative i Evropski centar za neprofitno pravo.

Nakon odluke nove Vlade Republike Srbije, 73 zakonska predloga, koje je predložio kabinet Mirka Cvetkovića povučeni su iz procedure. Na veb sajtu Ministarstva finansija nalazi se kratka informacija da je predlog Zakona o računovodstvu vraćen i da je na javnoj raspravi od 17. do 23. oktobra 2012. godine. Tekst predloga zakona je delimično izmenjen u odnos na nacrt iz novembra, ali ne sadrži ključne amandmane koji su prethodno usvojeni na predlog organizacija civilnog društva.

Ponovo pozivamo udruženja, fondacije i zadužbine da podrže Predlog amandmana na Nacrt zakona o računovodstvu, koje su Građanske inicijative pripremile u saradnji Balkanskog fonda za lokalne inicijative, uz podršku Evropskog centra za neprofitno pravo i poreskih stručnjaka.

Ovim izmenama tražimo:

• da se uvedu fondacije i zadužbine u Nacrt zakona, pošto su izostavljene
• da se nedobitne organizacije tretiraju drugačije od profitnih pravnih lica, u knjigovodstvu, vođenju poslovnih knjiga, primeni kontnog plana.
• da se uvede ravnopravni tretman crkava i verskih zajednica sa ostalim privatnim nedobitnim pravnim licima, i da se ne izuzimaju iz obaveza koje definiše Nacrt zakona
• da se uvede prosto knjigovodstvo za tzv „male“ organizacije (one koje imaju limitirani promet na računu ili su bez sredstava)

Građanske inicijative

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga