CRCD: Zahtevi za srpskom autonomijom na Kosovu izazvali zahteve manjina u Srbiji

Zahteve izneli Albanci s juga Srbije, Bošnjaci iz Sandžaka i po prvi put Savez vojvođanskih Mađara

15. apr 2013

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina ocenio je danas da su zbog zahteva Srbije da se obezbedi srpska teritorijalna autonomija na Kosovu povećani bezbednosni rizici u regionu.

Ta nevladina organizacija je u saopštenju za javnost navela da su usled tog zahteva, na bazi reciprociteta usledili zahtevi za teritorijalnom autonomijom Albanaca na jugu Srbije, Mađara u Vojvodini i Bošnjaka u Sandžaku.

Albanci s juga Srbije, iz Preševske doline su 9. marta doneli s tim u vezi Deklaraciju svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, a Bošnjačka demokratska zajednica izrazila je sličan zahtev 14. marta.

CRCD je naveo da se predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor na skupu mađarskih političkih predstavnika iz Rumunije, Slovačke i Srbije, koji je održan 23. marta, po prvi put založio za mađarsku teritorijalnu autonomiju u Vojvodini.

Takav zahtev SVM nije do sada iznosio u vojvođanskoj javnosti, već su se za njega zalagale ostale mađarske stranke: Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara, Građanski savez Mađara i Pokret mađarske nade, piše u saopštenju.

Dodaje se da su se u periodu od decembra prošle do marta ove godine u Vojvodini dešavali antimađarski incidenti, ali je i „radikalizovana mađarska strana“.

„Neonacisti iz većinski mađarskih mesta Sente i Ade odlazili su u naznačenom periodu u Temerin i tamo izazivali antisrpske incidente. Mađarska ultradesničarska, antisemitska stranka Jobbik osnovala je 2. marta u Subotici svoju podružnicu za Vojvodinu, na čijem je čelu nastavnik iz Sente Endre Đeri“, navodi se u saopštenju.

CRCD je još naveo da se u Vojvodini, generalno gledajući, poštuju prava Mađara, Slovaka, Hrvata, Rumuna, Rusina, Bunjevaca, Makedonaca, Ukrajinaca, Nemaca i ostalih manjina u obrazovnoj, medijskoj, kulturnoj i religijskoj sferi, dok se u centralnoj Srbiji tek počinje sa uvođenjem nastave na rumunskom i bosanskom jeziku.

„Sporno i dalje ostaje pitanje Rumunske pravoslavne crkve, koja je i dalje izložena diskriminaciji. Takođe, beogradska vlast i dalje radi na podvajanju unutar bošnjačke zajednice i favorizovanju anti-zukorlićeve frakcije“, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga