- Autonomija - https://www.autonomija.info -

CRCD: Vlast prema manjinama vodi politiku štapa i šargarepe

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina ocenio je danas da Vlada Srbije vodi “rizičnu manjinsku politiku” pa nije jasno da li želi da integriše nacionalne manjine u društvo ili želi da ih “srbizuje”.

“Shizofreni karakter vladajuće stranke, sastavljene od nekadašnjih radikalskih ultrašovinista koji su podlegli pred neminovnošću evropskih integracija, ovde je sasvim vidljiv”, navodi se u saopštenju za javnost i ocenjuje da vlast vodi “ambivalentnu” politiku prema etnickcim manjinama.

CRCD je naveo nekoliko primera u kojima se očituje takva politika, poput inicijative Srpske napredne stranke da se u Subotici osnuje kulturni centar koji bi trebalo da nosi ime pokojnog književnika Brane Crnčevića, tokom devedesetih godina zastupnika ultranacionalističke ideologije.

SNS je u toj inicijativi najavio da će istovremeno biti ugašena Fondacija “danilo Kiš”. Inicijativi se usprotivioo koalicioni partner SNS-a, Savez vojvođanskih Mađara.

“Brana Crnčević je bio jedan od vodećih zastupnika ratne politike devedesetih godina. Danilo Kiš je simbol ne samo multikulturalnosti, nego i evropskog karaktera Srbije”, naveo je CRCD u saopštenju za javnost.

Ta nevladina organizacija je kao još jedan loš primer navela činjenicu da odskora u Opštini Bečej prvi put među nosiocima vlasti nema predstavnika Mađara, iako ta manjina čini polovinu stanovništva te opštine.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti postupila je prema žalbi udruženja roditelja koji žele da im deca uče rumunski jezik i ustanovila da Osnovna škola „Branko Radičević“ iz Golupca nije anketirala učenika da bi se ustanovilo žele li da slušaju izborni predmet na rumunskom jezik, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da vlast preko pomenutih primera zastrašivanja ili ignorisanja prava nacionalnih manjina vodi politiku “štapa i šargarepe”.

“Ovako prolaze brojnije nacinalne manjine. Manje brojne se ne zastrašuju, nego se korumpiraju preko finansijskih i kadrovskih resursa koje dobijaju nacionalni saveti nacionalnih manjina”, piše u saopštenju.

Dodaje da pobrojani primeri izazivaju zabrinutost, zbog čega je potrebno obratiti pažnju javnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!