CRCD: Vlada razgovara sa Tačijem, a ne želi sa Vojvodinom

Omalovažen Ištvan Pastor ali i dva miliona građana Vojvodine

13. feb 2013

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina ocenio je danas da se nastavlja trend omalovažavanja i ukidanja autonomije Vojvodine i ignorisanja njenih problema, pre svega kroz neadekvatnu reakciju policije na incidente za koje postoji sumnja da imaju etnickcu pozadinu.

„Vojvodinu je zahvatio novi talas etničkih incidenata, u Temerinu, Bečeju, Subotici i Novom Sadu. Dok je ranije policija adekvatno radila svoj posao, a problem u procesuiranju su predstavljala tužilaštva, sada i policija podnosi prijave za remećenje javnog reda i mira tamo gde postoje vrlo ozbiljne indicije da se radi o izazivanju i raspirivanju nacionalne mržnje“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, iako je zatražio razgovor sa ministrom unutrasnjih poslova Ivicom Dačićem, juče u Beogradu razgovarao sa državnim sekretarom MUP-a o značajno pogoršanoj bezbednosnoj situaciji u Vojvodini.

„Prvog čoveka vojvođanske autonomije i predstavnika dva miliona građana Vojvodine primio je državni sekretar u MUP-u. Ministar policije Dačić pokazao je da mu je važnije prisustvo na jubileju Kriminalističko-policijske akademije i na skupu srbijanskih i italijanskih biznismena, nego pogoršana bezbednosna situacija u Vojvodini“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je na taj način „omalovažen“ Ištvan Pastor, ali i „po ko zna koji put“ je omalovaženo dva miliona građana Vojvodine koje Pastor predstavlja.

„Vladu Srbije i dalje mnogo više zanima uspostavljanje neustavnih granica na jugu države, nego Vojvodina s njenim problemima. Ustav Srbije se ili ne primenjuje ili primenjuje selektivno i nedosledno, a vlada svoju kosovsku politiku shvata kao dobijanje odrešenih ruku za ponižavanje, omalovažavanje i ukidanje autonomije Vojvodine“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se kao „nedopustivo“ da ministri pa i sam predsednik Srbije održavaju službene razgovore „sa privatnim licima Tačijem i Jahjagom“, a da ignorišu probleme Vojvođana i njihovih legalnih i legitimnih predstavnika.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga