CRCD: Vlada drastično smanjila okvir za ljudska prava

Za direktora Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama imenovan je doskorašnji direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd

14. nov 2012

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina ocenio je da je nova Vlada Srbije u prvih 100 dana svoga rada drastično umanjila institucionalni okvir za poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

CRCD je u saopštenju za javnost podsetio da su umesto ministarstva za ljudska i manjinska prava i ministarstva vera, uredbama Vlade Srbije iz avgusta 2012. formirane dve kancelarije: Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Kancelarija za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

„Nadležnosti novoosnovanih kancelarija znatno su sužene u odnosu na prethodna ministarstva. Njima nedostaje institucionalno uporište uz preciziranje kompetencija koje po Zakonu o ministarstvima imaju ministarstva“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da Vlada Srbije nije usvojila preporuke saveta nacionalnih manjina, manjinskih parlamentarnih stranaka niti ekspertskih organizacija civilnog društva protiv ukidanja ovih ministarstava.

CRCD je ocenio da su kadrovska rešenja i transparentnost rada Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama „krajnje upitna“.

„Za direktora Kancelarije imenovan je doskorašnji direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd. Kancelarija nema svoju internetsku stranicu, što onemogućava uvid u njen rad i proširuje polje arbitrarnosti države u oblasti verskih prava i sloboda“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da su pripadnici marginalizovanih grupa već na svojoj koži osetili nepostojanje ministarstva za ljudska i manjinska prava, pa su tako pripadnici seksualnih manjina u organizaciji neuspele Parade ponosa oktobra ove godine praktično bili prinuđeni da komuniciraju samo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

CRCD je konstatovao da se na ovaj način dodatno usporava put Srbije ka Evropskoj uniji.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga