- Autonomija - https://www.autonomija.info -

CRCD: Verska diskriminacija i u Božićnoj čestitci

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) optužio je danas republicku Kancelarija za saradnju s crkvama i verskim zajednicama da sprovodi versku diskriminaciju čak i u prazničnim i protokolarnim prilikama.

Ta nevladina organizacija je navela da je direktor spomenute kancelarije Mileta Radojević čestitao Božić i Novu 2014. godinu “tradicionalnim crkvama koje ovaj praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru”.

„Za žaljenje je što Božić slavljen po gregorijanskom kalendaru nije čestitan nijednoj od 19 registrovanih konfesionalnih zajednica, koje Srbija prepoznaje u svome zakonodavstvu i u svojim upravnim aktima. Zar su naši sugrađani adventisti, baptisti, nazareni, metodisti… građani drugog reda, tek nevoljno trpljeni od države, ali ne i istinski poštovani?“, navodi se u saopštenju za javnost

Ocenjuje se da takvo „podvajanje crkava i verskih zajednica“ od strane države „na priznatu decu i na siročad“ baca senku na svečane dane blagovanja i radosti.

„O crkvama kojima država neustavno i arbitrarno već sedam godina uskraćuje registraciju ovde je suvišno trošiti reči. Protivno Ustavu, one su još uvek van zakona“, piše u saopštenju.

Centar za razvoj civilnog društva je nevladina organizacija iz Zrenjanina i članica koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!