CRCD: Smanjuje se broj manjina u Srbiji

Razlozi ubrzanog smanjivanja manjinske populacije, pored negativnog priraštaja i emigracije su i porast etničke mimikrije i nenasilna asimiliacija

30. nov 2012

Povodom objavljivanja zvaničnih rezultata popisa stanovništva 2011. po nacionalnoj pripadnosti Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) nalazi za shodno da javno konstatuje dalji trend smanjenja etničke heterogenosti Srbije.

Prema, za sada gruboj, proceni rezultata popisa stanovništva iz 2011. potvrdilo se naše očekivanje da će opasti udeo manjinske populacije u Srbiji. To znači da se nastavlja trend opadanja stvarne multietničnosti Srbije. Dok većinska srpska populacija beleži demografski pad od 3,6%, kod manjinskih zajednica taj je pad u proseku četiri puta veći i iznosi 14%.

Mađarska manjina npr. ima demografski pad od 13,3%, hrvatska 18%, bunjevačka 16,5%, rumunska 15,2%, vlaška 11,8%, rusinska 10,4%. Najstabilnija je i ovog puta slovačka manjina, a jedini porast u broju pokazuju bošnjačka i romska populacija; romska ubedljivo najviše, tj. 36%, dok bošnjačka ima rast od 6,7%. Ubedljivo najveći demografski pad beleže deklarisani Jugosloveni, čitavih 71%, a na drugom mestu su Crnogorci sa padom od 44%.

Razlozi ubrzanog smanjivanja manjinske populacije, pored onih koji važe za većinsku naciju (negativan prirodni priraštaj, emigracija), mogu biti i sledeći: porast etničke mimikrije i nenasilna asimiliacija.

U narednom periodu CRCD će ovu tematiku podrobnije analizirati i dati potpuniji i nijansiraniji opis i objašnjenje stanja i uzroka nove demografske slike Srbije.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga