CRCD: Slučaj u Doljevcu ukazuje na veoma težak položaj invalida

U restoranu u mestu Doljevac odbili da posluže osobu sa invaliditetom

25. jul 2013

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) upozorio je danas da slučaj diskriminacije u Doljevcu, kada je u restoranu zabranjeno posluživanje osobe sa invaliditetom zbog njenog invaliditeta, zahteva snažnije, društveno značajnije, i pre svega efikasnije mere organa uprave.

„U protivnom će se diskriminacija osoba sa invaliditetom nastaviti u istom obimu i intenzitetu. Mora se imati u vidu da je položaj osoba sa invaliditetom gori od najgoreg i da one spadaju u najugroženije građane u Srbiji“, naveo je CRCD u saopštenju za javnost.

CRCD je pohvalio Radio-televiziju Srbije što je izvestio javnost o slučaju u Doljevcu i ocenio da je time ispunjen jedan od važnih zadataka javnog servisa.

Ta nevladina organizacija podržala je Mrežu odbora za ljudska prava u Srbiji ĆRIS, koja je ovim povodom podnela prijavu, kao i ažurnu reakciju nadležnog suda, koji je zakazao ročište zbog ovog svakoj osudi primerenog kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.

CRCD je naveo da je „preko potrebno“ da Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike efikasnije i doslednije radi na promociji prava i jednakosti osoba sa invaliditetom.

„Javnost Srbije upoznata je sa žrtvom diskriminacije. Preko je potrebno da bude upoznata i sa vinovnicima diskrminacije, odnosno da RTS pruži potpunu informaciju, koja će sadržati naziv lokala i ime vlasnika lokala u kojem je zabranjeno posluživanje osobe sa invaliditetom zbog njenog invaliditeta“, piše u saopštenju.

CRCD je nevladina organizacija sa sedištem u Zrenjaninu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga