CRCD: Promena imena Zrenjanina samovolja gradonačelnika Janjića

"Gradonačelnik pretvorio organe gradske samouprave u sekretarijat jednog preduzetnika i ugrozio manjinska prava velikog broja građana"

28. feb 2018

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina upozorio je danas da nije legitimno da se bez raspisivanja novog referenduma ime tog grada menja u Petrovgrad „samovoljom i nedemokratskom inicijativom gradonačelnika“, koja je prosleđena Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, tim aktom gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić „samovoljno poništava rezultate referenduma iz 1992. godine, kada su građani Zrenjanina dali prednost imenu svog grada u odnosu na tada ponuđene alternative Petrovgrad i Veliki Bečkerek“.

Osim toga, CRCD je optužio Janjića da je tim postupkom „pretvorio organe gradske samouprave u sekretarijat jednog preduzetnika i jedne nevladine organizacije“.

Inicijator ideje za promenu imena je lokalni preduzetnik Budimir Jovanović iz udruženja „Petrovgrad“, koji je ranije naveo da bi vraćanje naziva Petrovgrad značilo „raskid sa komunističkom tradicijom i poštovanje činjenice da su Srbi u Zrenjaninu većinski narod“.

„Istovremeno, on je time ugrozio manjinska prava velikog broja građana Zrenjanina koji ne spadaju u srpsku etničku većinu“, piše u saopštenju.

Organizacija je dodala da izbor imena kralja Petra Prvog za Zrenjanin nije dobro rešenje, jer je nastojanje da se gradu „da ime u skladu sa novoizmišljenom
tradicijom etničke većine njegovog stanovništva“, ugrožavanje tradicije vojvođanske multikulturalnosti.

„Čin gradonačelnika predstavlja drsko nepoštovanje prava četvrtine njegovih građana, koji nisu srpske nacionalnosti. CRCD sa žaljem konstatuje da stavljanje organa lokalne samouprave u službu privatnih lica i jedne organizacije, nije samo teška zloupotreba, nego i jasan izraz stanja u kojem se upravljanje gradom nalazi“, dodaje se u saopštenju.

Grad Zrenjanin prosledio je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad, a u toj incijativi aktuelna vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS), zatražila je mišljenje nadležnog ministarstva o zvaničnoj promeni imena.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je juče za N1 da očekuju odgovor ministarstva, kako bi utvrdili procedure za promenu imena.

Zrenjanin inače nosi ime po narodnom heroju i organizatoru narodnog ustanka u Vojvodini Žarku Zrenjaninu, koji se borio protiv nacista.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga