CRCD: Odluke Ustavnog suda loše po manjine, Vojvodinu, Srbiju i region

Srbija se i danas, kao i devedesetih godina, "kocka" sa stabilnošću regiona pa se izgubljeno Kosovo nadoknađuje poništavanjem Statuta Vojvodine

22. jan 2014

Nevladina organizacija Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) ocenila je danas da je odluka Ustavnog suda Srbije da ospori pojedine članove i odredbe Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina loša po sve manjine sem po mađarsku nacionalnu zajednicu.

„Odlukom Ustavnog suda, kao i prethodnim proglašavanjem neustavnim najvećeg dela Statuta Vojvodine, ono što je izgubljeno na Kosovu nastoji se dobiti etnizacijom, to jest srbizacijom i centralizacijom Srbije. Pri tom se čine ustupci onoj manjini koja se ne može srbizovati, niti zbog broja svojih pripadnika, niti zbog jezičke različitosti, niti zbog prisnih saradničkih odnosa Vlade Srbije sa vladom zemlje matice ove (mađarske) manjine“, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

CRCD je ocenio i da se Srbija i danas, kao i devedesetih godina prošlog veka, „kocka“ sa stabilnošću regiona pa se izgubljeno Kosovo nadoknađuje poništavanjem Statuta Vojvodine, što je uvod u oduzimanje njenih nadležnosti.

„Stvara se separatni sporazum sa najbrojnijom (mađarskom) manjinom i produbljuje jaz između nje i onih manjina, koje u ovom trenutku nemaju gotovo ništa, poput vlaške manjine, ili imaju samo delimično ostvarena manjinska prava, poput hrvatske i bošnjačke manjine“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da se kroz ovakve odluke Ustavnog suda stvara politički sistem u kojem jednoj dominantnoj partiji u srpskoj etničkoj većini odgovara sporazum sa jednopartijski organizovanim nacionalnim manjinama.

„Namerno se odvraća pažnja javnosti od činjenice da je faktičkim priznavanjem nezavisnosti Kosova težište države pomereno na sever, da su i Subotica i Budimpešta postale bliže Beogradu, a da Vojvodina kao jedina preostala autonomna pokrajina deluje neprirodno u ovoj državnoj reorganizaciji“, navodi se u saopštenju.

CRCD je ocenio da će cenu odluka Ustavnog suda platiti sve manjine osim mađarske, a cenu će platiti i Ustavom utvrđeni građanski karakter države Srbije. „Pogoršaće se i odnos Srbije sa susednim i nešto daljim zemljama-maticama manjih nacionalnh manjina“, naveo je CRCD, nevladina organizacija sa sedištem u Zrenjaninu.

„Treba biti naivan pa posle ocena svih domaćih političara i međunarodnih organizacija o politizovanosti sudstva u Srbiji verovati u nezavisnost Ustavnog suda od aktuelne vlasti“, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga