CRCD: Nedopustivo da sveštenici osveštavaju vrtiće

Zašto sveštenici otvaraju vrtiće, kada je to protivustavno, pita se Centar za razvoj civilnog društva

05. mar 2012

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) upozorio je danas da je nedopustivo da se vrše verski obredi prilikom otvaranja predškolskih i školskih ustanova i protestovao zbog takvog slučaja u opštini Ruma.

CRCD je u saopštenju za javnost naveo da je “zaprepašćen” vešću da je novootvoreni dečji vrtić „Kockica“ u Rumi, 2. marta osveštao sremski vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) Vasilije, i to uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave.

“Vršenje verskog obreda jedne od verskih zajednica u predškolskoj ustanovi koju pohađa dve stotine male dece predstavlja oblik prozelitizma i diskriminaciju dece koja ne pripadaju SPC-u”, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da “posebno zabrinjava” što su u ovom “protivustavnom diskriminatorskom činu” aktivno učestvovali i predstavnici lokalne samouprave.

Ocenjuje se da je reč o „pritisku” na verske i na nacionalne manjine u opštini Ruma.

CRCD je podsetio da je Ruma opština u kojoj je više nego u bilo kojoj drugoj u Srbiji tokom devedesetih godina dolazilo do progona nacionalnih manjina, a posebno etničkih Hrvata.

Navodi se da se udeo hrvatskog stanovništva u opštini Ruma između 1981. i. 2002. godine smanjio sa osam na tri odsto, kao i da je u Rumi i u široj okolini 1991. godine ubijeno 12 Hrvata zbog njihove nacionalne pripadnosti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga