CRCD kritikuje ideju teritorijalne autonomije za Mađare

SNS u savezu s Budimpeštom, želi oslabiti autonomiju Vojvodine

21. feb 2014

Nevladina organizacija Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina ocenila je danas da se kontinuirano radi na slabljenju autonomije Vojvodine i upozorila da bi davanje teritorijalne autonomije Mađarima unutar Srbije oslabilo položaj ostalih nacionalnih manjina.

CRCD je u saopštenju za javnost podsetio da je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor još u martu prošle godine potpisao zajedničku deklaraciju mađarskih stranaka iz zemalja Karpatskog basena, kojom se traži teritorijalna autonomija za Mađare u Rumuniji, Slovačkoj i Srbiji.

„Treba naglasiti da, ukoliko bi se ova autonomija ostvarila, nivo uživanja manjinskih prava u Vojvodini južno od granica mađarske teritorijalne autonomije, bio bi znatno umanjen“, navodi se u saopštenju za javnost.

CRCD je ocenio i da se aktuelna vlast, kojom dominira SNS, strateški orijentisala ka savezu sa Budimpeštom, kao regionalnim partnerom i kapijom za ulazak u EU, što je izazvano željom „naprednjaka“ da oslabe Vojvodinu kao uporište Demokratske stranke.

Ocenjuje se da postoje mogućnosti da se ti procesi promene, jer će Srpska napredna stranka (SNS), ukoliko osvoji vlast u Vojvodini, izgubiti interes za slabljenje autonomije Vojvodine, jer će moći da zaposli svoje stranačke kadrove u pokrajinskim ustanovama.

Ta nevladina organizacija optužila je srpske i mađarske vlasti da kontinuirano rade na preoblikovanju slike o prošlosti.

„Zajednički nastupi predsednika Adera i Nikolića, kao i Deklaracija Narodne skupštine o osudi zločina protiv mađarskih civila, imaju za cilj da dezavuišu antifašizam i da rehabilituju Hortija“, ocenjuje se u saopštenju.

CRCD je optužio zvanični Beograd da nastavlja sa kršenjem prava hrvatske nacionalne manjine, tako što ne otklanja probleme u izdavanju i pribavljanju udžbenika na hrvatskom jeziku, kao i svojim odnosom prema bunjvačkoj nacionalnoj manjini.

„Ovakvo stanje najviše odgovara političkoj eliti mađarske nacionalne manjine: kada bi Hrvati i Bunjevci nastupali zajedno, imali bi oko 25 odsto stanovnika u Subotici i činili bi presudan faktor u kontroli ovog grada, koji bi trebalo da postane centar mađarske teritorijalne autonomije“, navodi se u saopštenju.

CRCD je optužio Srbiju i da nastavlja pritisak na Rumunsku pravoslavnu crkvu u istočnoj Srbiji, „uz učešće organa lokalnih samouprava i policije“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga