- Autonomija - https://www.autonomija.info -

CRCD: Još uvek nije rešen problem Rumunske crkve u Srbiji

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina upozorio je danas da u Srbiji još uvek nije rešeno pitanje Rumunske pravoslavne crkve, iako je susedna Rumunija to postavila kao jedan od uslova Srbiji za dobijanje statusa zemlje-kandidatkinje za Evropsku Uniju.

“Rumunska pravoslavna crkva (RPC) priznata je od organa Vojvodine i dobija pomoć iz pokrajinskog budžeta. Dakle, RPC je priznata u Vojvodini, a faktički zabranjena u ostalom delu Srbije”, naveo je CRCD u saopštenju za javnost.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je najavila da bi mogla da prekine „kanonsko opštenje” sa RPC „zbog činodejstvovanja njenih sveštenika i episkopa u gradovima i selima istočne Srbije, bez znanja i odobrenja nadležnih episkopa SPC, timočkog Justina i braničevskog Ignjatija.

CRCD je naveo da svaka crkva ima pravo da li da održava ili da ne održava odnose sa drugim verskim zajednicama prema vlastitom nahođenju.

„Ali, ovo pitanje koje bitno utiče na odnose u regionu može se rešiti jedino postupanjem po Ustavu i zakonu”, ocenio je CRCD.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!