CRCD: Izjednačavanje građanskog i crkvenog braka pojačava diskriminaciju

Verske slobode u Srbiji će se dodatno smanjiti

13. nov 2014

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina ocenio je danas da predlog o izjednačavanju građanskog i crkvenog braka, koji je sadržan u Prednacrtu Građanskog zakonika, predstavlja produžavanje i jačanje verske diskriminacije u Srbiji.

“Zakonsko priznavanje crkvenog braka jeste ljudsko pravo, ali samo ako su posledice takve da ne ugrožavaju jednakost građana pred zakonom. U uslovima u kojima se primenjuje protivustavna i nezakonita diskriminacija velikog broja crkava i verskih zajednica, ovo će doprineti njenom daljem jačanju”, naveo je CRCD u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da će “u uslovima verske diskriminacije” izjednačavanje građanskog i crkvenog braka, državni nadzor i nelegalna arbitraža zahvatiti i najintimniji život vernika i doprineti porastu verske mimikrije. “Verske slobode u Srbiji će se dodatno smanjiti”, poručio je CRCD.

Ta nevladina organizacija je dodala da su u Srbiji diskrimisane brojne protestantske crkve i navela da nije registrovana nijedna nehrišćanska verska zajednica.

“Pre nekoliko godina je ministar vera uvredio tadašnju ambasadorku Indije pominjući u zvaničnom razgovoru sa njom višnuitske, šivaitske i budističke zajednice u Srbiji kao sekte bliske satanističkim sektama”, podsetio je CRCD.

Ova nevladina organizacija još je podsetila da su samo “privilegovane” crkve i verske zajednice prisutne na nastavi u državnim školama i da su samo njihovi predstavnici ovlašćeni da zauzmu mesta u Nacionalnom prosvetnom savetu, kao i da samo one mogu da obavljaju versku službu u vojsci i bogosluženje u zatvorima.

“Obavezujućim uputstvom Republičke radiodifuzne agencije emiterima je naloženo da o neprivilegovanim crkvama govore samo u kontekstu opasnosti od ekstremizma. Policijski oficiri držali su javna predavanja u kojima su izjednačavali protestantske crkve sa satanističkim sektama”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da država svojom kontinuiranom “cezaropapističkom politikom” neustavno i nezakonito deli verske zajednice, za šta je primer Islamska verska zajednica.

“Država prisilno stavlja verske zajednice pod kišobran od vladinih agencija favorizovanih verskih zajednica, za šta je primer više protestantskih crkava. Država ograničava podzakonskim nelegalnim odredbama delovanje na jedan deo državne teritorije, u slučaju Rumunske pravoslavne crkve”, navodi se u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga