CRCD: Cenzura informacija o položaju Rumuna/Vlaha u istočnoj Srbiji

Zahtevamo da se prekine sa cenzurom, jer je u pitanju problem koji odnose Beograda i Bukurešta opterećuje više nego bilo koje drugo političko ili privredno pitanje.

14. dec 2010

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina ocenio je danas da u Srbiji vlada cenzura informacija u vezi sa navodnim neostvarivanjem prava Rumuna/Vlaha u istočnoj Srbiji.

U našim medijima bilo je teško naći vest da su čelnici Rumuna/Vlaha iz istočne Srbije zatražili intervenciju Senata Rumunije zbog nedavnog rešenja građevinske inspekcije kojim je u selu Šipikovo, u opštini Zaječar, naloženo rušenje zvonare Rumunske pravoslavne crkve, piše u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je javnost Srbije samo preko agencijskih vesti marta 2010. mogla da se obavesti o inicijativi poslanika Rumunije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o stavljanju Srbije pod poseban monitorning zbog stvarnog ili navodnog kršenja manjinskih prava pripadnika ove zajednice.
 
Nijedan štampani ni elektronski medij u Srbiji nije preneo agencijsku vest da je aprila 2010. rumunski ambasador u Beogradu predao Ministarstvu spoljnih poslova Srbije protestnu notu zbog nejednakog tretmana rumunske nacionalne manjine u Banatu i u Timočkoj Krajini, navodi se u saopštenju
 
U saopštenju piše i da su građani neobavešteni da su pred ambasadom Srbije u Bukureštu bile održane demonstracije zbog položaja manjinskog stanovništva u istočnoj Srbiji.
 
“Zahtevamo da se prekine sa cenzurom, jer je u pitanju problem koji odnose Beograda i Bukurešta opterećuje više nego bilo koje drugo političko ili privredno pitanje”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga