CPP: Opasan predlog za ministra prosvete

Da li će novi ministar prosvete biti Radivoje Papović, poznat po rasističkim izjavama i proterivanju Albanaca sa Univerziteta u Prištini?

14. avg 2013

Centar za praktičnu politiku (CPP) pozvao je predsednika Vlade Srbije i političke stranke koje učestvuju u rekonstrukciji Vlade da se hitno izjasne o najavama medija da bi novi ministar prosvete mogao biti Radivoje Papović.

„Iako su u pitanju nezvanične informacije medija, ozbiljnost ovog ministarstva i biografija Papovića zahtevaju hitnu reakciju Vlade, političkih stranaka i javnosti“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

CPP podseća da je Radivoje Papović bio rektor Univerziteta u Prištini od 1991. do 1998. godine, u vreme kada su sa Univerziteta proterani svi studenti i nastavnici albanske nacionalnosti.

CPP takođe ukazuje i na to da je rektor Papović poznat po ekstremno nacionalističkim stavovima i izjavama poput: „Problemi su samo u poštovanju zakona. Albanci to ne umeju. Oni to ne umeju, civilizacijski ne umeju da poštuju zakon“ ili o Albancima kao „narodu koji prvi put formira azbuku 1915.“ zbog čega ne može da se obrazuju na „šiptarskom jeziku“.

„Albanske studente nazivao je neprijateljima, a svoj položaj video kao odbranu srpstva od školovanja budućih separatista. Zalagao se za nastavak politike kolonizacije Kosova koja je sprovođenja u vreme Kraljevine Jugoslavije. Papović je imao toliko ekstremne stavove da je došao u sukob čak i sa Slobodanom Miloševićem zbog svog protivljenja povratku albanskih studenata na prištinski univerzitet“, navodi se u saopštenju.

Papovića je rehabilitovala vlast Vojislava Koštunice kada je postavljen za rektora Univerziteta u Mitrovici. Na to imenovanje oštrim protestom su reagovali Asocijacija evropskih univerziteta i UNMIK, podseća ova organizacija.

„Sama najava da bi ovakav čovek mogao da preuzme Ministarstvo prosvete dovoljna je da izazove opravdano uznemirenje javnosti. Oblasti prosvete, kulture i zaštite ljudskih prava već godinama su potpuno zapostavljene i nisu u fokusu vodećih političkih stranaka. Takva politika nanosi neuporedivo veće dugoročne štete državi od bilo kakvog promašaja u ekonomiji ili finansijama“, tvrdi CPP.

CPP je pozvao sve političke stranke da hitno promene odnos prema ovim resorima i da pokrenu široke konsultacije sa stručnom i zainteresovanim javnošću o najboljim rešenjima za buduću politiku reforme prosvete, kulture i zaštite ljudskih prava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga