CP: SPC da izmesti sa Cetinja ceremoniju ustoličenja Jovana Mićovića

"Pozivamo Beogradsku patrijaršiju da prepozna značaj obnove crnogorske nezavisnosti 2006. i sve posledice koje proizilaze iz te činjenice po status SPC"

03. sep 2021

Crnogorska partija (CP) pozvala je danas Beogradsku patrijaršiju da donese odluku da izmesti sa Cetinja ceremoniju ustoličenja Jovana Mićovića, „kao znak dobre volje i respekta prema Cetinju i državi Crnoj Gori u kojoj deluje filijala ove crkve“.

„Takođe, pozivamo Beogradsku patrijaršiju da prepozna značaj obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i sve posledice koje proizilaze iz te činjenice po formalni i neformalni status Srpske pravoslavne crkve, čije je sjedište u Beogradu“, piše u saopštenju Crnogorske partije.

Kako se navodi, SPC je političkim dekretom, uz pomoć dinastije Karađorđević, pre 100 godina sama sebe nametnula za „domaćina” na Cetinju, a u međuvremenu je postala gost na istom tom Cetinju, raspadom države koja je donela taj dekret.

„Ako su svi bivši građani i subjekti Jugoslavije izgubili privilegije nastale u zajedničkoj državi, iluzorno je očekivati da će samo jedna verska organizacija zadržati i još uvećati privilegovan status dobijen nakon nelegalnog državnog udara i prisilnog ukidanja države Crne Gore 1918. godine“, piše u saopštenju.

CP je pozvala SPC u Beogradu da započne duboku i temeljnu unutrašnju raspravu koja bi vodila donošenju odluke o dobrovoljnom smanjivanju, i nakon toga, izmeštanju aktivnosti iz Cetinjskog manastira i drugih objekata koji su građeni od strane države Crne Gore i njenih građana do 1918. godine.

„Filijala SPC u Crnoj Gori se sufinansira iz budžeta Srbije i u mnogome se ponaša kao ekspozitura te države. Crna Gora ima štetne posledice od takvog agitprop delovanja i zato se strukture imenovane iz Beogradske patrijaršije doživljavaju kao strano telo među lokalnim stanovništvom na Cetinju. Jaz između SPC i građana Cetinja uvek je bio dubok i, kako vrijeme protiče, biće sve dublji, pa je krajnje vreme da se počne razmišljati o realnosti“, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ponovo radi bioskop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga