Ćosić: Za pad medijslih sloboda u Srbiji najodgovorniji je Vučić

"Natalitet medijskih poltrona daleko veći od prirodnog nataliteta"

24. juna 2019

U normalnim zemljama ne postoje tako patološki i opasni pritisci na medije i pretnje novinarima kao u Srbiji, izjavio je direktor programa N1 Jugoslav Ćosić, navodeći da je za pad medijskih sloboda u Srbiji najodgovorniji predsednik države Aleksandar Vučić.

Ćosić je u razgovoru za Cenzolovku rekao da je novinarima u Srbiji najteže bilo kada je Vučić bio ministar informisanja, a odmah posle toga – danas, kada je predsednik države.

Prema njegovim rečima, zamorno je i stresno baviti se konstantnim pritiscima i pretnjama.

Tragedija Srbije, barem iz mog novinarskog ugla, je to što je natalitet medijskih poltrona daleko veći od prirodnog nataliteta, izjavio je Ćosić.

Srbija neće mrdnuti dalje dok broj normalnih medija ne bude veći od broja ovih drugih. Nigde se to nije desilo, pa neće ni u Srbiji, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, svakako se niko ne oseća normalno i bezbedno kada je predmet konstantnog etiketiranja.

Ćosić ističe da pretnje fizičkim nasiljem, kao i obeležavanje da su izdajnici i strani plaćenici, neće obeshrabriti novinare N1. On je ukazao da zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić lično vodi kampanju protiv N1.

Sve što govori je neistina, ističe Ćosić, naglasivši da Vesić progoni novinare te televizije i preti im. A ono što se ne vidi je da novinarima N1, ohrabreni tim trendom, prete čak i PR saradnici političara, poput PR saradnika Gorana Vesića koji novinarima prete da nikada više neće moći da mu postave nijedno pitanje koje unapred nisu poslali, naveo je on.

Ali novinari N1 isto tako znaju da ne rade ništa pogrešno, naprotiv, da ta permanentna kampanja ima za cilj da nas obeshrabri da idemo tim pravcem. Novinari N1 neće se obeshrabriti, poručio je Ćosić, dodajući da N1 za svoju uređivačku politiku ima jaku i veoma jasnu podršku.

Na pitanje da li ga zovu ljudi iz predsednikovog okruženja, Ćosić je odgovorio da oni to ne rade.

Zvali su naše investitore. Poslednji primer je kada je nedavno savetnik za medije premijerke Srbije zvao jednu od potpredsednica Junajted grupe. Jasno ih je uputila na mene i rekla im je da će me obavestiti o sadržaju tog razgovora. Ja sam to javno već saopštio. Sada strepim da će preduzeti kampanju i protiv nje lično, ispričao je Ćosić.

Ćosić je napomenuo da će N1 nastaviti da u emisije poziva predstavnike vlasti, koji izbegavaju gostovanja na toj televiziji.

Ali da razjasnimo, na konferencijama za medije ne mogu da nas izbegnu. I naše vesti su objektivne i profesionalne. Fokusirani smo na stavove predsednika i Vlade i prenosimo ih redovno. A to što se vlastima ne dopada kritički pristup, to je univerzalni problem autokratskih režima, istakao je Ćosić.

Ne možemo ih prisiliti da dolaze, ali nećemo zbog toga menjati našu novinarsku etiku i uređivačku politiku, dodao je.

Ćosić je rekao i da se po bezbednosti novinara Srbija ne nalazi previše daleko od Turske, u kojoj je trenutno više od 100 novinara u zatvorima.

(FoNet, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga