Čorba pozvao poslanike SVM da ne glasaju za medijske zakone

Čorba pozvao SVM da ne glasaju za medijske zakone. Pastor izjavio da su zakonodavcu ruke "vezane".

01. avg 2014

Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM) Bela Čorba pozvao je danas poslaničku grupu Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da ne glasaju za medijske zakone, jer će predložena rešenja imati „štetne posledice za mađarsku manjinu“.

U pismu koje je Čorba uputio predsedniku poslaničke grupe SVM Balintu Pastoru navodi se da će, ako predloženi medijski zakoni budu usvojeni, kroz privatizaciju nestati manji lokalni mediji, koji emituju program na manjinskim jezicima.

„Oni će privatizacijom dospeti u tešku poziciju, a među njima će se naći i značajne mađarske institucije, kao što su Radio Bačka Topola i Radio Subotica“, upozorio je Čorba, a preneo portal Vojvodina danas (www.vajma.info).

Čorba je dodao da predstavnici medija na manjinskim jezicima, među kojima i vršilac dužnosti glavnog urednika mađarskog programa Radio Subotice, tvrde da njihove institucije „neće preživeti planirane promene“.

Pastor: Vezane ruke zakonodavcima

balint-pastor-wide_500x300Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor rekao je za Mađar So (Magyar Szo) da je njegova stranka u poslednjih deset godina vodila veliku borbu za ostvarivanje dva cilja: da nacionalni saveti postanu osnivači medija, odnosno da mediji čiji su osnivači lokalne samouprave ostanu javni servisi koji se ne moraju privatizovati.

„Na inicijativu SVM-a je u Zakonu o lokalnim samoupravama unesena stavka da lokalne samouprave mogu biti osnivači elektronskih medija koji emituju program i na jezicima nacionalnih manjina“, podsetio je Pastor.

On je dodao i da se, kada je pre nedelju dana objavljen nacrt Zakona o medijima, moralo suočiti sa činjenicom da bi prihvatanje ovog zakona bilo, kako je ocenio, katastrofalno za medije nacionalnih manjina.

„Inicirali smo pregovore sa nadležnim ministrom u cilju promene regulative. Imali smo tri konkretna cilja: da nacionalni saveti mogu da budu osnivači i privrednih društava, a ne samo institucija i fondova. Ovo je važno jer na primer Mađar so i Het nap deluju kao d.o.o čiji je osnivač Nacionalni savet Mađara, ali ukoliko bi se prihvatio postojeći nacrt Zakona, to bi se moralo promeniti. Nakon dugih pregovora smo uspeli postići svoj cilj“, naglasio je Pastor.

Šef poslaničke grupe SVM-a je rekao da je drugi cilj njegove stranke bio da se sačuva postojeći sistem normativne dotacije kod medija čiji je osnivač neki od nacionalnih saveta, o čemu se takođe uspešno pregovaralo.

„Naš je treći cilj bio da se izbegne privatizacija medija, ali je Ustavni sud još u januaru doneo odluku da ni Pokrajina ni lokalne samouprave ne mogu da budu osnivači medija, što je vezalo ruke zakonodavca“, istakao je on.

Prema Pastorovim rečima, SVM je uspeo da ugradi u nacrt Zakona garancije da će budući kupci medija morati da pet godina od kupovine održe njegovu prvobitnu funkciju, odnosno da se isto toliko vreme mora osigurati emitovanje programa na svim jezicima na kojima je medij ranije emitovao svoje emisije.

„U slučaju Radio Subotice to znači program na pet, u slučaju Radija Regija program na najmanje tri jezika“, objasnio je šef poslaničke grupe SVM.

(Beta, Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga