- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čonka: Vojvođanskim Mađarima autonomija kao kosovskim Srbima

Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Aron Čonka izjavio je danas da, ujkoliko će Srbi dobiti široku autonomiju na Kosovu, onda široku autonomiju treba da dobiju i Mađari u Vojvodini.

„Ukoliko će 80.000 Srba iz četiri opštine na Kosovu dobiti široku autonomiju, čije je ostvarivanje već započet na osnovu briselskog sporazuma, u tom slučaju i Mađari u Južnim krajevima (Vojvodini) sa pravom zahtevaju široku autonomiju“, rekao je Čonka na skupu u Bačkoj Topoli a prenosi portal „Vojvodina danas“ (www.vajma.info).

Vojvodina je bila deo Austro-Ugarske Monarhije do kraja Prvog svetskog rata i izraz „južni krajevi“ datira iz tih vremena.

U Bačkoj Topoli danas je održan skup solidarnosti povodom „Velike povorke Sekelja“. Reč je o demonstracijama kojima su Mađari u Rumuniji danas tražili autonomiju, a „Sekelji“ je naziv za Mađare koji žive u Transilvaniji, u Rumuniji.

„Borba Sekelja je ujedno i naša borba za autonomiju“, rekao je Aron Čonka i dodao da za vojvođanske Mađare najveći problem predstavljaju nezaposlenost i iseljavanje.

Predsednik Pokreta mađarske nade Balint Laslo rekao je da tokom pristupanja Srbije Evropskoj uniji Mađarska može koristiti pravo veta, što bi mogla da upotrebi kao šansu za rešavanje problema Mađara u Vojvodini.

Održavanje Velike povorke Sekelja juče je podržao i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je rekao da autonomiju Mađara treba ostvariti u samoj Rumuniji.

„Svaka većinska politika, koja namerava da ugrozi samoopredeljenje autohtonih nacionalnih manjina, dovodi do slabljenja vere u evropske vrednosti i principe, ne samo u pogledu nacionalnih manjina, nego i svih manjina. Ovo ne može biti cilj ni jedne većinske politike“, poručio je Pastor.

Hiljade etničkih Mađara održale su danas mitinge u Rumuniji, u 14 gradova u Transilvaniji, i zatražili autonomiju u oblastima u kojima žive.

Okupljeni su pevali, nosili mađarske zastave, jahali konje i vozili kočije, prenela je agencija Asošijeted pres (AP).

Lider sekeljskih Mađara Kelemen Hunor rekao je da etnički Mađari žele teritorijalnu autonomiju, kako bi sačuvali svoj identitet i obezbedili ekonomski napredak.

Rumunski političari protive se davanju te privilegije manjini, dodaje AP.

Transilvanija je, kao i Vojvodina, bila deo nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije.

(Autonomija/Vajdasag Ma/AP) 

*Fotografija je sa današnjeg protestnog skupa u Budimpešti 

Podelite ovu stranicu!