Čonka: Vojvođanskim Mađarima autonomija kao kosovskim Srbima

U Bačkoj Topoli danas je održan skup solidarnosti povodom "Velike povorke Sekelja" u Rumuniji

27. okt 2013

Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Aron Čonka izjavio je danas da, ujkoliko će Srbi dobiti široku autonomiju na Kosovu, onda široku autonomiju treba da dobiju i Mađari u Vojvodini.

„Ukoliko će 80.000 Srba iz četiri opštine na Kosovu dobiti široku autonomiju, čije je ostvarivanje već započet na osnovu briselskog sporazuma, u tom slučaju i Mađari u Južnim krajevima (Vojvodini) sa pravom zahtevaju široku autonomiju“, rekao je Čonka na skupu u Bačkoj Topoli a prenosi portal „Vojvodina danas“ (www.vajma.info).

Vojvodina je bila deo Austro-Ugarske Monarhije do kraja Prvog svetskog rata i izraz „južni krajevi“ datira iz tih vremena.

U Bačkoj Topoli danas je održan skup solidarnosti povodom „Velike povorke Sekelja“. Reč je o demonstracijama kojima su Mađari u Rumuniji danas tražili autonomiju, a „Sekelji“ je naziv za Mađare koji žive u Transilvaniji, u Rumuniji.

„Borba Sekelja je ujedno i naša borba za autonomiju“, rekao je Aron Čonka i dodao da za vojvođanske Mađare najveći problem predstavljaju nezaposlenost i iseljavanje.

Predsednik Pokreta mađarske nade Balint Laslo rekao je da tokom pristupanja Srbije Evropskoj uniji Mađarska može koristiti pravo veta, što bi mogla da upotrebi kao šansu za rešavanje problema Mađara u Vojvodini.

Održavanje Velike povorke Sekelja juče je podržao i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je rekao da autonomiju Mađara treba ostvariti u samoj Rumuniji.

„Svaka većinska politika, koja namerava da ugrozi samoopredeljenje autohtonih nacionalnih manjina, dovodi do slabljenja vere u evropske vrednosti i principe, ne samo u pogledu nacionalnih manjina, nego i svih manjina. Ovo ne može biti cilj ni jedne većinske politike“, poručio je Pastor.

Hiljade etničkih Mađara održale su danas mitinge u Rumuniji, u 14 gradova u Transilvaniji, i zatražili autonomiju u oblastima u kojima žive.

Okupljeni su pevali, nosili mađarske zastave, jahali konje i vozili kočije, prenela je agencija Asošijeted pres (AP).

Lider sekeljskih Mađara Kelemen Hunor rekao je da etnički Mađari žele teritorijalnu autonomiju, kako bi sačuvali svoj identitet i obezbedili ekonomski napredak.

Rumunski političari protive se davanju te privilegije manjini, dodaje AP.

Transilvanija je, kao i Vojvodina, bila deo nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije.

(Autonomija/Vajdasag Ma/AP) 

*Fotografija je sa današnjeg protestnog skupa u Budimpešti 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga