Čonka: Tražimo teritorijalnu autonomiju za Mađare

Vojvođanska autonomija nije dovoljna za ostvarivanje interesa Mađara

20. jan 2013

Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Aron Čonka izjavio je da je vreme da se sa vlastima u Srbiji povede dijalog o predlogu za formiranje mađarske teritorijalne autonomije na severu Vojvodine.

„Sve što je potrebno je dobra volja, a nakon toga da se stvar prepusti pravnicima. Sadašnji Ustav dozvoljava mogućnosti za koje se zalažemo, jer govori o autonomijama i o pravu lokalnih samouprava na udruživanje pa stoga ni sa te strane nema prepreka da se ova ideja realizuje“, rekao je Čonka za današnji novosadski Dnevnik.

Dodao je da je o ovom predlogu prošlog meseca govorio pred članovima Potkomisije mađarskog parlamenta i precizirao da su za taj predlog i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM), Pokret mađarske nade, Građanski savez Mađara i pojedine nevladine organizacije.

Prema njegovim rečima, i predsednik Nacionalnog saveta Mađara, Tamaš Korhec, koji je iz redova Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), rekao je tada da dosadašnji koncept autonomije za Mađare nije doneo očekivane rezultate i ocenio da bi teritorijalna autonomija bila dugoročno rešenje za opstanak Mađara u Srbiji.

Aron Čonka je podsetio da je Mađarska koalicija, u kojoj su bili i SVM i DZVM i DSVM na izborima 2008. godine, formulisala zahtev o trostepenoj mađarskoj autonomiji u Vojvodini.

Prvi stepen činila bi teritorijalna autonomija koja bi bila bi formirana udruživanjem osam opština na severu pokrajine u kojoj Mađari čine većinu stanovništva, s mogućnošću da joj putem referenduma pristupe i druge opštine, podsetio je Čonka.

Ocenio je da bi takvo udruživanje pozitivno uticalo i na ekonomski razvoj takve regije, jer bi kroz autonomiju Mađari imali pravo da sami uređuju pitanja od važnosti za regiju.

„Autonomija Vojvodine, ili ono što je od toga ostalo, nedovoljan je okvir u kojem bi ovi problemi mogli da se rešavaju. Vojvođanska autonomija nema mehanizme da zaštiti nacionalne zajednice u meri u kojoj je to njima potrebno“, istakao je Čonka.

Dodao je da je stepen poverenja Mađara u državu Srbiju počeo drastično da opada tokom devedesetih godina prošlog veka, nakon „čistki“ po preduzećima, policiji, sudovima, i nakon masovne mobilizacije „po svim mogućim frontovima po bivšoj Jugoslaviji“.

„To poverenje je delimično vraćeno, ali i dalje postoji nepoverenje jer Mađari nemaju proporcionalnu zastupljenost u određenim državnim organima. Zanemaruje se ravnopravna upotreba jezika i to stvara osećaj kod mojih sunarodnika kao da im je Srbija maćeha, a ne majka. Zato nastojimo da Mađari u punoj meri Srbiju počnu da doživljavaju kao svoju državu. Jer, Srbija jeste i naša država“, poručio je Čonka.

(Autonomija-Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga