Čomić: SNS iskopirao politiku DS-a, ali ne razumeju modernizaciju

"Sila nad pravom nikada nije bila uspešna”

21. juna 2015

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić ocenila je da je Srpska napredna stranka (SNS) iskopirala politiku koju DS vodi još od 19990. godine i kazala da je to dobra okolnost.

“Ideja DS-a je ista od 1990. godine. Jeste SNS iskopirao – i bogu hvala što je tako – našu evropsku agendu, pokazujući time da su prethodne dve decenije svog rada potrošili na nešto sasvim suprotno. I neka su ukapirali da je EU nešto dobro i da je Srbija velika samo kada je evropska. Ali, nažalost, nisu ukapirali šta to suštinski znači, da modernizovati Srbiju ne možete samo rečima”, kazala je Gordana Čomić za današnji novosadski Dnevnik.

Dodala je da će DS nastaviti da se zalaže za politiku koju je započeo pre četvrt veka, s tim da sada želi da pomeri fokus na smanjivanje nejednakosti, jer je to “duboko socijaldemokratsko pitanje”.

Ona je ocenila da je sadašnja vlast sklona “lomu institucija”, jer prevladava stav da se vlada “milošću vladara a ne zakonima”.

“Svedoci smo zanetosti vlasti da zbog ogromne podrške među biračima – koja je legitimna, i ja poštujem svaki taj glas – ima ničim omeđenu moć te stoga može i zakone da tumači kako joj se ćefne. Ali sila nad pravom nikada nije bila uspešna”, kazala je Gordana Čomić.

Na pitanje da li činjenica da potpredsednik DS-a Borislav Stefanović zajedno sa sociologom Jovom Bakićem piše predlog programa DS-a ujedno znači i da će se ta stranke pocepati, Čomićeva je kazala da ne veruje i da nema razloga za to.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga