Čolaković najskuplji poslanik u Skupštini Srbije

Funkcioner PUPS-a godišnje košta poreske obveznike u Srbiji više od 3,200 miliona dinara i jedini je poslanik koji je iskoristio sve moguće privilegije

08. jun 2011

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Novosađanin Momo Čolaković, najskuplji je poslanik u Skupštini Srbije, na čije troškove godišnje ode više od 3,2 miliona dinara.
On je jedini od 250 poslanika koji je iskoristio apsolutno sve poslaničke privilegije, uključujući i parking, izradu vizit-kartica i smeštaj u Beogradu. Pošto je do sticanja zvanja republičkog poslanika živeo u Novom Sadu, a prijavio je smeštaj u Beogradu o trošku budžeta, usput se ogrebao i za stavku po kojoj je na osnovu odvojenog života od porodice inkasirao oko 250.000 dinara. Smeštaj ovog poslanika u Beogradu je poreske obeznike stajao 420.000, a parking oko 120.000 dinara.
Zakon predviđa ovakve povlastice, tako da, pravno gledano, Čolaković nije prekršio nijedan zakon. Očigledno da je za održavanje ovog sedamdesetjednogodišnjaka potrebno skoro pet miliona dinara godišnje, jer je pored ovih povlastica primio i oko 1,7 miliona dinara redovne poslaničke plate za 2010. godinu.
Kako piše Press, na listi najskupljih poslanika su još i Gordana Čomić i Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke, kao i Miloš Aligrudić iz Demokratske stranke Srbije, kao i Nataša Jovanović iz Srpske radikalne stranke. Pomenuti su inkasirali i više novca iz džepova poreskih obveznika od Čolakovića, ali uglavnom na osnovu toga što su članovi parlamentarnih delegacija pa je veći deo njihovih troškova otišao na službena putovanja.
Čolaković je rođen 1940. godine u Hercegovini, a 1945. se sa porodicom doselio u Vrbas. Posle završenog Ekonomskog fakulteta zaposlio se u fabrici nameštaja u Vrbasu, a u sindikatu je proveo 20 godina radnog veka. Na mesto predsednika Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije postavljen je 1990. godine gde je proveo osam godina. Radni vek završio je 2004. u Vojvođanskoj banci. Jedno vreme bio je predsednik Fudbalskog saveza Vojvodine i potpredsednik FS Srbije, a od 2008. je narodni poslanik i predsednik poslaničke grupe PUPS-a u Skupštini Srbije. Član je Odbora za razvoj i ekonomske odnose sa inostranstvom i Odbora za privredne reforme.

(021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga