ČOKA: U opoziciji jedino SNS

Opština Čoka je krajem juna imala konstitutivnu sednicu Skupštine opštine. Na lokalnim izborima početkom maja, od 25 odborničkih mesta, devet je osvojio Savez vojvođanskih Mađara, sedam Demokratska stranka, a po tri Liga socijaldemokrata Vojvodine, Srpska napredna stranka i koalicija oko Socijalističke partije Srbije

15. okt 2012

Nakon partijskih dogovora većinu u lokalnom parlamentu obezbedila široka koalicija koju čini SVM, LSV, DS i koalicija oko SPS-a. U opoziciji ostala je jedino Srpska napredna stranka. Predsednik opštine je diplomirani inženjer poljoprivrede Ferenc Balaž iz redova SVM-a, njegov zamenik je Zoran Jovanov, diplomirani pravnik. Inače, on je sa direktorske pozicije u Direkciji za izgradnju opštine Čoka prešao na mesto zamenika. Na čelu lokalne skupštine je Mirjana Marjanov iz redova Demokratske stranke, sa završenom gimnazijom. Njen zamenik je Karolj Barna iz SVM-a. Za članove Opštinskog veća izabrani su Čaba Pinter, Janoš Tertei i Laslo Komaromi (SVM), Emil Poljak, Melinda Šegan i Svetlana Garić (DS) i Zoltan Piri (LSV).

Predsednik opštine Balaž je u predizbornoj kampanji najavio promenu politike kao ključnu stvar u unapređenju poslovne klime u ovoj opštini. Kao prvenstveni cilj postavio je povećanje broja zaposlenih. “Ruralnim razvojem i ulaganjem u poljoprivredu možemo usporiti propadanje sela”, rekao je Balaž u predizbornom razgovoru sa novinarem “Mađarso”-a. On je u intervjuu naveo i to da je neophodna rekonstrukcija vodovoda, a kao problem naveo je i nedostatak kanalizacione mreže u selima. “Bitno je unaprediti i putnu infrastrukturu, a zdravstvene usluge takođe moraju da se razviju”, istakao je Balaž, kao tadašnji kandidat za mesto predsednika opštine Čoka. Prema njegovom mišljenju u prethodnom periodu dosta je učinjeno na polju kulture i sporta. Balaž smatra da opština treba da deluje planski i da vodi transparentno poslovanje.

U prethodnom sazivu Skupštine Čoka, Demokratska stranka je imala deset mandata, Savez vojvođanskih Mađara i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara u sklopu Mađarske koalicije imali su 8 mandata. Većinu su činile upravo ove stranke. U opoziciji su bili Liga socijaldemokrata Vojvodine sa dva odborika i Srpska radikalna stranka sa 5 mesta. Na čelu opštine bio je Predrag Mijić iz Demokratske stranke koga je krajem 2011. zamenio Emil Poljak takođe iz DS-a.  Predsednik lokalne Skupštine bio je Čaba Pinter iz SVM-a.

Ferenc Balaž (SVM)

Rođen je 1963. godine u Čoki. Osnovnu školu je završio u Čoki, a srednju u Kanjiži. Diplomirao je 1989. godine u Novom Sadu na Poljoprivrednom fakultetu, smer ratarsko- povrtarskom smeru.

Do 1994. godine je radio u PK Čoka u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posle toga se zaposlio u Agroseme – Panoniji u Senti u doradi semena. Od 2008. do 2012. godine je bio zamenik predsednika opštine Čoka – piše u zvaničnoj biografiji čelnika opštine.

Zoran Jovanov (DS)

Rođen je 1973. godine u Senti. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, smer unutrašnjih poslova. Radno iskustvo: ukupno 11 godina, na poslovima advokatskog pripravnika, izvršioca za prekršajni postupak Poreske uprave – Filijala Senta, Sekretara akcionarskog društva Fabrika šećera TE-TO Senta i direktora JP Direkcija za izgradnju opštine Čoka – navedeno je na zvaničnoj internet prezentaciji opštine.

Norbert Šinković/Ivana Buš Jović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga