Coca-Cola odlazi iz Grčke

Takvim potezom, ova kompanija se pridružuje nizu drugih firmi koje su posle pet godina recesije u Grčkoj i strahova da bi Atina mogla napustiti evrozonu odlučile da izaberu drugu destinaciju

14. okt 2012

Druga najveća punionica proizvoda Koka kole na svetu, Coca-Cola Hellenic, saopštila je da prebacuje sedište svoje kompanije iz Grčke u Švajcarsku, kao i da nastoji da izađe na Londonsku berzu.

Takvim potezom, ova kompanija se pridružuje nizu drugih firmi koje su posle pet godina recesije u Grčkoj i strahova da bi Atina mogla napustiti evrozonu odlučile da izaberu drugu destinaciju, prenosi agencija AFP.

„Novo sedište u Švajcarskoj će nam omogućiti stabilnost koju će procenjivati kreditne agencije“, rekao je izvršni direktor Dimitros Lois na telefonskoj konferenciji.

„Više stabilnosti je ono čemu se radujemo. Operativni komitet će se nalaziti u Švajcarskoj i kompanijom će se u strateškom smislu upravljati iz Švajcarske“, rekao je Lois.

Za ostvarivanje tog poteza, Coca-Cola Hellenic, jedna od najvećih punionica bezalkoholnih pića u Evropi, zameniće akcije sa švajcarskom novoosnovanom kompanijom Coca-Cola HBC.

„Mi smo grčka multinacionalna kompanija koja ima svoje sedište u Švajcarskoj“, dodao je on.

U ranijem saopštenju, Coca-Cola Hellenic je navela da će ovim potezom biti poboljšan pristup kapitalu i povećana fleksibilnost u podizanju novih sredstava.

Zajedno sa akcijama registrovanim na Londoskoj berzi, Coca-Cola Hellenic će takođe tražiti da se njene akcije nađu na Atinskoj berzi.

„Atinskom berzom dominiraju pretežno domaće kompanije, dok je Londonska berza pogodnija s obzirom na naše međunarodne aktivnosti“, rekao je Lois.

„Koka kola Helenik“ je saopštila u avgustu da je u drugom kvartalu zabeležila pad neto profita od 13 odsto, na 127,8 miliona evra.

(Economy)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga