Clintonova popularnost u Americi ne opada

Posljednje istraživanje pokazuje da je Bill Clinton najpopularniji američki predsjednik u posljednjih 25 godina

17. juna 2014

Posljednje istraživanje pokazuje da je Bill Clinton najpopularniji američki predsjednik u posljednjih 25 godina.

Anketa koju su proveli list Wall Street Journal, televizija NBC i Centar za javnu politiku Annenberg pokazuje da se Amerikanci najviše dive Billu Clintonu (42 posto), zatim Baracku Obami (18 posto), a odmah potom Georgeu Bushu mlađem (17 posto).

Na četvrtom mjestu je, sa 16 posto glasova, George Bush stariji.

Istraživanje je provedeno među 1.238 punoljetnih osoba u periodu između drugog i osmog juna. Navedeno je da je moguća greška plus/minus 2,8 posto.

Prema pisanju Wall Street Journala, rezultati istraživanja su dokaz koliko je Clinton, od odlaska iz Bijele kuće 2001. godine, uložio u svoj imidž.

Yahoo News dodaje da je Clinton bio popularan i kada je napuštao Bijelu kuću u januaru 2001. kada ga je podržavalo 66 posto Amerikanaca.

Bill Clinton je bio američki predsjednik u dva mandata, u periodu od 1993. do 2001. godine. Inauguriran je u 46. godini, čime je postao treći najmlađi predsjednik u historiji SAD-a.

Prema istraživanju koje je objavljeno u maju, 55 posto ispitanika je reklo da je spremno glasati za Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 2016.

List Washington Post navodi da njenom dobrom rejtingu posebno doprinosi činjenica da bi „prvi muž“ bio upravo njen suprug Bill Clinton.

‘Primjer Njemačke’

Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton izjavila je za njemački list Stern kako Sjedinjene Američke Države trebaju slijediti primjer Njemačke i imati na čelu države ženu.

„Zaostajemo za vama u Njemačkoj kada je riječ o tome“, kazala je bivša američka državna sekretarka.

„Naravno, želim da i Sjedinjene Američke Države imaju uskoro na čelu države ženu i napravit ću sve što mogu da se to dogodi, iako još ne znam hoću li to biti ja“, kazala je Clinton za sedmičnik koji izlazi u srijedu, prenosi Hina.

Raširena su očekivanja da će Clinton, bivša senatorica i supruga bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, ući u utrku za Bijelu kuću na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Clinton je, također, izjavila kako razumije njemačku ljutnju nakon otkrića da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala mobilni telefon kancelarke Merkel u sklopu svog raširenog programa nadzora elektroničkih komunikacija u Njemačkoj, koja je američki bliski saveznik.

„I sama bih bila ljuta poput Nijemaca. Zahtijevala bih da moj prijatelj i saveznik odmah prekine s tim“, kazala je Clinton, dodavši, međutim, kako nikakav sporazum o tome da se ne špijunira, koji traže neki njemački političari, nije praktična opcija. „To ne bi bilo dovoljno fleksibilno“, kazala je Clinton. „Ne mislim da je pisani sporazum pravi način da se to napravi – i to u prvom redu ne bi trebalo ni biti potrebno“, rekla je Clinton.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga