Članovi Saveta: Nezakonite radnje u Visokoj školi u Novom Sadu

Sporni ugovori u visini i do 300.000 dinara

08. apr 2014

Članovi Saveta Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača iz Novog Sada podneli su prijave nadležnim institucijama protiv direktorice Jovanke Ulić i njenog pomoćnika Stevana Divljakovića, kako bi ukazali na navodne nezakonite radnje koje oni sprovode u toj obrazovnoj instituciji.

Član Saveta Visoke škole rekao je agenciji Beta da se uvidom u dokumentaciju i finansijske izveštaje pokazalo da su Ulić i Divljaković, u periodu od 2007. do 2014. godine, protivzakonito povećali sebi koeficijente za obračun plata na nivo doktora nauka, iako su oboje magistri.

Taj član Saveta želeo je da ostane anoniman, jer ne želi publicitet do okončanja istrage.

U prijavama, u koje je Beta imala uvid, navodi se da su uvećanjem koeficijenata sebi navodno pribavili protvzakonitu materijalnu korist. U prethodna dva mandata Divljaković je bio direktor Visoke škole, dok je Ulićeva bila njegova pomoćnica a funkcije su „zamenili“ 1. oktobra prošle godine.

Dodaje se da finansijsko poslovanje škole nije transparentno, te da se autorski ugovori o honorarima navodno sastavljaju proizvoljno, pa se tako ne zna zašto se i za koji posao pojedinim radnicima i nastavnicima isplaćuju visoki honorari.

Sporni ugovori, neki u visini i do 300.000 dinara, potpisivani su bez saglasnosti Saveta škole, a da se u njima ne vidi ni predmet ugovora, ni obim posla, niti rokovi, što po mišljenju članova Saveta znaci da su „fiktivni“.

Prijave se odnose i na trošenje sredstava iz projekta “Predavači u dijalogu”, za koji je škola sredstva dobila od Švajcarske fondacije za obrazovanje i razvoj iz Ciriha, a za koji navodno nije dostupan ni budžet, ni plan rada, niti su podnošeni izveštaji Savetu škole.

Izvor iz Saveta je naveo da je taj organ škole onemogućen da funkcioniše, jer predsednik Saveta Jovan Ljuštanović odbija da, na zahtev članova, zakaže sednicu na kojoj će se raspravljati o problemima u radu škole.

“Apelujemo na državne organe i nezavisnog revizora da preispitaju poslovanje škole, a posebno pronevere novca zbog kojih i škola, i Savet danas snose posledice”, kazao je taj izvor.

Radi se o navodnoj proneveri novca prisvojenog od strane radnika računovodstva škole Nade Stefanović i Snežane Jovanović u 2011. godini, a čiji su se iznosi koje škola treba da plati do danas povećali sa deset na 14 miliona dinara na ime kamata i neuplacenih poreza.

Članovi Saveta su prijave podneli Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj, Sektoru za budžetsku inspekciju i Upravnoj inspekciji.

Sadašnji pomoćnik direktora škole Stevan Divljaković bio je prozivan u medijima za nemamensko trošenje sredstava dok je bio upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, pa zatim i dok je bio direktor Srednje muzičke škole “Isidor Bajić” i predsednik Upravnog odbora Fonda „Melanija Bugarinović“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga