Članovi Nacionalnog saveta Roma optužuju državnog sekretara u MUP-u

"Državni sekretar Milosav Miličković pretio članovima Nacionalnog saveta, kako bi sprečio smenu rukovodstva"

20. avg 2015

Više članova Nacionalnog saveta Roma optužilo je danas državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Milosava Miličkovića da je vršio pritisak na članove tog tela kako bi sprečili smenu rukovodstva nacionalnog saveta.

Članovi Nacionalnog saveta Roma su naveli da je jučerašnja sednica tog tela prekinuta u momentu kada je trebalo da se izglasa nepoverenje predsedniku saveta Vitomiru Mihajloviću, visokom funkcioneru Socijaldemokratske parrtije Srbije.

“Sednica je prekinuta, uprkos tome što je neposredno pred početak glasanja postojala većina za smenu. Naime, u toku diskusije je usledio poziv državnog sekretara Miličkovica dvojici članova saveta, inače pripadnika MUP-a Srbije, sa jasnim naređenjem da moraju da glasaju za dosadašnjeg predsednika i aktuelno rukovodstvo, jer će u suprotnom dobiti otkaz”, navodi se u saopštenju za javnost.

Objasnili su da je inicijativa za smenu Mihajlovića bila pokrenuta zbog zloupotrebe položaja, nenemenskog trošenja sredstava i nepotizma.

Članovi Nacionalnog saveta Roma koji su bili za smenu Mihajlovića zatražili su od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednice vlade Zorane Mihajlović, ministra policije Nebojše Stefanovića i direktorice Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović da se “izjasne prema političkom teroru usmerenom prema predstavnicima romske zajednice”.

Oni su od aktuelnog rukovodstva Nacionalnog saveta Roma zatražili da podnese ostavku i da taj nacin omogući da se što pre usvoji Strategija za unapređenje polozaja Roma i Akcioni planovi koji su važni za otvaranje poglavlja 22. i 23, a samim tim da se skine odgovornost sa romske zajednice od mogućeg neuspeha u pregovaračkom procesu.

Saopštenje su, između ostalih, potpisali Srđan Šajn, Vladan Stanojević, Ninoslav Jovanović, Marija Demić, Slavica Demić, Duško Jovanović, Ferhat Saiti, Miloš Nikolić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga