Članice EU dale zeleno svjetlo za otvaranje posljednjeg poglavlja sa Crnom Gorom

Poglavlje 8, Konkurencija je jedno od najzahtjevnijih pregovaračkih poglavlja koje se uvijek otvara i zatvara među posljednjima

05. dec 2019

Države članice Evropske unije (EU) dale su zeleno svjetlo na Izvještaj o ispunjenosti mjerila za otvaranje jedinog preostalog pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija u pregovorima Crne Gore sa EU, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Vladi Crne Gore.

“Vlada Crne Gore ima informaciju da su svih 28 država članica dale zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u poglavlju 8 – Konkurencija”, navedeno je u odgovoru koji je iz Generalnog sekretarijata Vlade dostavljen Radiju Slobodna Evropa (RSE).

“To je potvrda da je Crna Gora u ovoj oblasti uradila sve što je bilo potrebno i da su države članice to prepoznale. Sada je na državama članicama i Evropskoj komisiji (EK) da zakažu međuvladinu konferenciju na kojoj će i formalno biti otvoreno ovo poglavlje”, saopštili su za RSE u Sekretarijatu Vlade Crne Gore.

Poglavlje 8, Konkurencija je jedno od najzahtjevnijih pregovaračkih poglavlja koje se uvijek otvara i zatvara među posljednjima, navedeno je na zvaničnom sajtu Kancelarije za evropske integracije Crne Gore.

“Glavne aktivnosti u narednom periodu će biti usmjerene na unapređenje rezultata u politici konkurencije i kontrole državne pomoći, s posebnim osvrtom na kaznenu politiku i konkretne slučajeve državne pomoći. Jedan od ključnih preduslova za napredak u ovom poglavlju je jačanje kapaciteta za primjenu zakonodavstva u ovoj oblasti”, navedeno je na sajtu.

Crna Gora je u pregovorima sa Europskom unijom do sada otvorila 32 od ukupno 33 poglavlja, dok je ostalo neotvoreno još Poglavlje 8, koje je posvećeno konkurenciji.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga