Članica Pussy Riot-a Nedežda Tolokonikova nestala

Nedežda Tolokonikova, članica Pussy Riot-a nestala je na putu u drugu rusku zatvorsku koloniju. Njena porodica brine da vlast na ovaj način pokušava da slomi njen duh.

05. nov 2013

Rano zorom, 21. oktobra, zatvorska straža mordovske zatvorske kolonije broj 14 smestila je u voz Nadeždu Tolokonikovu – Tolokno, najpoznatiju članicu punk benda Pussy Riot – radi njenog premeštaja u rusku drugu zatvorsku koloniju.

Njen premeštaj je tajan a destinacija nepoznata, isto onako kako se to radilo na gulag arhipelagu pre više od 60 godina. Nadeždin muž, Petro Verzilov, izjavio je za američki magazin „The Daily Beast“ da je poslednju informaciju o Nadeždi primio pre više od nedelju dana, i da je voz u kojem je bila prošao kroz Uljanovsk i Ufa ka Čeljabinsku. Odmah je odleteo u Sibir da potraži Nadeždu, ali na sve pokušaje da je pronađe od nadležnih je dobijao odgovore da je važno da njena lokacija ostane tajna.

“Sistem se na ovaj način rešava pojedinaca za manje od nedelju dana”, kaže Verzilov.  Vreme transporta zatvorenika siva je zona ruskog popravnog sistema, a može da traje od dve nedelje do dva meseca, a sve u zavisnosti od broja tranzitnih zaustavljanja.  Advokat Tolonikove poslednji put bio je sa njom pre osamnaest dana, 18. oktobra.

“Posle dva štrajka glađu u oktobru ona mora da je fizički slaba i ranjiva – veoma sam zabrinuta za nju”, izjavila je druga članica Pussy Riot-a, Jekatarina Samučević za „The Daily Beast“.

Nadeždi Tolokonikovoj ostao je dug put do kraja zatvorske kazne, koju je „zaslužila za huliganizam“ u februaru 2012. godine kada je sa drugim članicama svog feminističkog benda izvela performans u moksovskom Hramu Hrista Spasitelja kao znak protesta protiv mešanja Pravoslavne crkve u poslove ruske državne politike. Na odgovor zašto su zvaničnici odlučili da otežaju Tolokonikovoj služenje zatvorske kazne samo nekoliko meseci pre njenog isteka, u martu 2014. godine, njen suprug je izjavio da “vlasti kažnjavanju Nađu za svoj protest štrajkom glađu i iza rešetaka, ali da nemaju druge zakonske metode  da to rade osim da joj onemoguće kontakt sa nama. Rat se nastavlja.”

Autonomija

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga