Članica Komisije za kulturu piše pesme o Mladiću

"Neću valjda kukati sa onim majkama iz Srebrenice", poručuje ona sugradjanima...

05. jul 2013

Članica gradske Komisije za izbor projekata u kulturi Ranka Srdić Milić nedavno je bila počasni gost na promociji knjige Ljiljane Bulatović o Ratku Mladiću, na kojoj je odrecitovala svoju pesmu posvećenu majci haškog optuženika.
Komisija, u kojoj Srdićeva odlučuje kojim će se kulturnim projektima dodeliti novac, najviše je razumevanja imala za programe „patriotskih“ udruženja. Među njima je i udruženje njenog supruga.

Ranka Srdić Milić koju prijate;ji od milošte zovu “srpska pesnikinja”, nije poznata u krugovima novosadskih umetnika, pesnika i pisaca, ali je veoma popularna u Društvu književnika Krajine.

„Ranka je divan, veliki pesnik rodoljub, kakav još nije rođen u našim krajevima“, rekao je Vlado Batnožić, predsednik tog društva.

Ranka Srdic kaže da je ponosna na svoju rodoljubivu poeziju, u koju spada i pesma o haškom optuženiku Ratku Mladiću.“Neću valjda kukati sa onim majkama iz Srebrenice i oplakivati njihovu decu. Ja ću plakati za srpskom decom, jer sam patriota”, izjavila je bez blama Srdićeva.

Osim što se bavi poezijom, Ranka je zamenica predsednika Društva književnika Krajine, ali je i član gradske komisije koja dodeljuje novac za kulturu. Prilikom imenovanja na to mesto, pesnikinja se članovima komisije predstavila kao “deluks srpkinja”, koja je u komisiju pozvana zbog zasluga za kulturu. Činjenica da joj je suprug lider SNS u Bukovcu, navodno nije uticala na njeno imenovanje.

„Nemam veze niti sa jednom strankom. Iz grada su me zvali da budem član komisije, jer su pratili moj rad. Svi koji me napadaju zbog muža smešni su, žalosni i anti-Srbi“, rekla je pesnikinja.

Inače, ta komisija je mesecima u žiži javnosti zbog spornih odluka prilikom dodele novca za kulturne projekte. Mnogi smatraju da je Uprava za kulturu, na predlog komisije, podelila novac organizacijama koje nemaju veze sa kulturom.

Tako se na spisku podobnih našlo i udruženje „Zavičajni klub Manjača“, čiji je osnivač Rankin muž Dragomir Milić, šef odbora SNS u Bukovcu. Babo je predsednika Saveta mesne zajednice, zaposlen je i kao komunalni inspektor, a uz to je i vlasnik nelegalne kafane, koju vodi kao “Zavičajni klub Manjača”. Iako se “Kod Babe” u svako doba može dobiti piće, ali ne i fiskalni račun, Milić negira da radi nelegalno.

„’Zavičajni klub Manjača’ okuplja više od 500 ljudi i poznati smo po godišnjem skupu, koji organizujemo svakog leta“, rekao je Milić za Blic.

Upravo za tu manifestaciju, 22. juna, Milić je od komisije u kojoj sedi njegova supruga, dobio 350.000 dinara. Manifestaciju, na kojoj su se posetioci takmičili u bacanju kamena sa ramena, klisu i kosidbi, otvorio je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga