- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Civilno društvo: Uključiti predstavnike udruženja građana u Radnu grupu za izradu medijske strategije

Organizacije civilnog društva koje se bave slobodom izražavanja, informisanja i medija pozvalo je danas Vladu Srbije da ih uključi u Radnu grupu za izradu nove medijske strategije.

„Medijska strategija koja obuhvata objektivno, tačno i blagovremeno informisanje, kao i učešće građana u definisanju javnog interesa ima izuzetnu važnost za građane i građanke Srbije. Bez učešća civilnog društva, interesi građana, najvažnije ciljne grupe prilikom definisanja strategije, ne mogu biti adekvatno zastupljeni“, ocenilo je u zajedničkom saopštenju 60 nevladnih organizacija.

One su podsetile da je smernicama za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka, donete zaključkom Vlade 26. avgusta 2014. godine definisano uključivanje organizacija kao „viši nivo dvosmernog procesa putem koga su predstavnici organizacija civilnog društva aktivno uključeni u proces izrade propisa“.

Ukazali su i da Zakon o planskom sistemu, donet 19. aprila ove godine, utvrđuje načelo javnosti i partnerstva „koje podrazumeva da se javne politike utvrđuju u okviru transparentnog i konsultativnog procesa“.

Vlada Srbije 18. juna formirala je novu radnu grupu za izradu medijske strategije, nakon što je povučen Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!