Civilno društvo: Uključiti predstavnike udruženja građana u Radnu grupu za izradu medijske strategije

"Bez učešća civilnog društva, interesi građana, ne mogu biti adekvatno zastupljeni"

05. jula 2018

Organizacije civilnog društva koje se bave slobodom izražavanja, informisanja i medija pozvalo je danas Vladu Srbije da ih uključi u Radnu grupu za izradu nove medijske strategije.

„Medijska strategija koja obuhvata objektivno, tačno i blagovremeno informisanje, kao i učešće građana u definisanju javnog interesa ima izuzetnu važnost za građane i građanke Srbije. Bez učešća civilnog društva, interesi građana, najvažnije ciljne grupe prilikom definisanja strategije, ne mogu biti adekvatno zastupljeni“, ocenilo je u zajedničkom saopštenju 60 nevladnih organizacija.

One su podsetile da je smernicama za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka, donete zaključkom Vlade 26. avgusta 2014. godine definisano uključivanje organizacija kao „viši nivo dvosmernog procesa putem koga su predstavnici organizacija civilnog društva aktivno uključeni u proces izrade propisa“.

Ukazali su i da Zakon o planskom sistemu, donet 19. aprila ove godine, utvrđuje načelo javnosti i partnerstva „koje podrazumeva da se javne politike utvrđuju u okviru transparentnog i konsultativnog procesa“.

Vlada Srbije 18. juna formirala je novu radnu grupu za izradu medijske strategije, nakon što je povučen Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga