Civilno društvo traži sveobuhvatnu raspravu o promeni Ustava

"Da se izbegne dosadašnja praksa netransparentne izmene Ustava"

09. juna 2017

Oko 30 organizacija civilnog društva i udruženja saopštilo je danas da očekuje da Vlada Srbije, a pre svega Skupština, formira širu radnu grupu u koju će se uključiti predstavnici svih ključnih aktera, nevladinih udruženja, stručnih organizacija, političkih stranaka koja će pripremiti javnu raspravu za promenu Ustava.

„Poučeni lošim iskustvom sa usvajanjem najvišeg pravnog akta u državi 2006. godine kad je izostala i stručna i politička i javna rasprava, organizacije civilnog društva zahtevaju da se izbegne dosadašnja praksa netransparentne izmene Ustava i da se sve faze pripreme izmena i usvajanja izmena Ustava sprovode uz puni politički, stručni i javni dijalog, koji će uključiti sve ključne institucije i organizacije, uz informisanje i participaciju građana u tom procesu“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da organizacije civilnog društva u Srbiji s velikim interesovanjem i oprezom prate pripreme za promene Ustava i da se u nevladino sektoru poslednjih meseci odvijaju skupovi posvećeni tom pitanju.

Nevladine organizacije su pozdravile poziv Ministarstva pravde u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom.

Tim pozivom dat je rok do 30. juna do kad organizacije civilnog društva mogu poslati svoje predloge i sugestije, a u kontekstu nacrta teksta „Pravne analize ustavnog okvira o pravosuđu u Republici Srbije“ objavljenog na internet prezentaciji Ministarstva pravde i koji sadrži moguća rešenja za izmenu Ustava.

Akcionim planom za poglavlje 23 utvrđena je dinamika priprema za promenu Ustava koja se odnosi na pravosuđe.

„Ovaj poziv Ministarstva pravde ne sme da bude jedini okvir za dijalog niti sme da stvori utisak široke javne debate, jer sam poziv i prikupljanje primedbi i sugestija javnu raspravu ne može da zameni“, navedeno je u saopštenju.

Među potpisnicima saopštenja su Komitet pravnika za ljudska prava, Evropski pokret u Srbiji, Cesid, Žene u crnom, Viktimološko društvo Srbije i NUNS.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga