Civilni aktivista: Novosađani da dignu glas protiv podizanja spomenika nevinim žrtvama iz 1944. i 1945.

„Nasilje nad istinom o borbi za slobodu u Drugom svetskom ratu“

08. nov 2019

Lokalni civilni aktivista Vladimir Sovilj iz Novog Sada pozvao je danas sugrađane da dignu glas protiv odluke gradske skupštine o podizanju spomenika svim nevinim žrtvama iz 1944. i 1945. godine.

On je u saopštenju za javnost istakao da način donošenja te odluke predstavlja nasilje nad istinom o borbi za slobodu u Drugom svetskom ratu.

„Zato pozivam sve sugrađane odrasle u duhu slobode, tolerancije i jednakosti da dignu svoj glas nad ovim nasiljem i zatražimo statutom nama garantovanu javnu raspravu o finansiranju ovog spomenika, a time i raspravu o činjenici da se on podiže bez mišljenja stručne javnosti“, poručio je Sovilj.

Dodao je da se izričito protivi tome da stradali nevini civili ostanu neimenovani i da se stave u isti kontekst sa fašističkim nasilnicima „koji nisu bili samo nemačke i mađarske nacionalnosti“, te da sa tog aspekta inicijativa nije sporna. Međutim, kako je istakao, „sporna je netransparentnost kojom se prikriva neistina“.

„Pitam čelnike Novog Sada: da li pod plaštom nevinih prikrivate i abolirate one koji to nisu? Sa sadašnjim duhom i ideologijom ’Spomnika svim nevinim žrtvama u Novom Sadu 1944. i 1945.’ to je skoro pa sigurno da će se desiti! Ko su ti nevini ljudi? Zašto se njihova imena ne iznesu pred javnost? Ukoliko su njima bili uskraćeni principi jednakosti, ravnopravnosti i solidarnosti prvi sam koji glasa da se njihova imena zauvek upamte. Nažalost mi to ne znamo jer se ovako važna odluka donosi bez javne rasprave. Nama, građanima Novog Sada nije data prilika da o tome otvoreno diskutuju“, naveo je Sovilj.

On je poručio gradskim čelnicima da neće uspeti u svojoj nameri, te da ne zaborave da su svaki put kada je gradu uskraćena jednakost i ravnopravnost Novosađani odgovorili solidarnošću.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga