Civil Rights Defenders osudio upotrebu sile i ograničavanje slobode okupljanja danas u Banjaluci

"Pozivamo vlasti da javnosti saopšte razloge za današnja postupanja, uključujući objašnjenja za upotrebu sile, lišavanja slobode i zabrane prilaska centru"

25. dec 2018

Međunarodna organizacija za ljudska prava Civil Rights Defenders osudila je danas poteze vlasti u Bosni i Hercegovini kojima se, kako su naveli, ograničava sloboda građana na okupljanje, kao i prekomernu upotrebu sile prilikom privođenja učesnika protesta „Pravda za Davida“.

„Upotreba sile kakvu smo danas videli u Banjaluci zabrinjava, jer može značiti potpunu zabranu spontanih okupljanja građana“, ocenio je direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders Goran Miletić u saopštenju te organizacije.

On je tom prilikom poručio da su vlasti „dužne da osiguraju apsolutno poštovanje građana na slobodno okupljanje“ i pozvao vlast da saopšti razloge za današnje postupanje.

„Pozivamo vlasti da javnosti saopšte razloge za današnja postupanja, uključujući objašnjenja za upotrebu sile, lišavanja slobode i zabrane prilaska centru, Trgu Krajina“, kazao je Miletić.

Civil Rights Defenders navodi da su aktivisti grupe „Pravda za Davida“ i ranije u intervjuima za ovu organizaciju prijavljivali i druge vrste pritisaka, kao što je praćenje od strane policije Republike Srpske, prisluškivanje razgovora i uništavanje privatne svojine.

Ta organizacije je poručila da ovo nije prvi put da se vrši pritisak na mirna okupljanja u Bosni i Hercegovini, navodeći da su u septembru 2018. protiv grupe građana „Banja Luka“ podnete prekršajne prijave za protestovanje na mestu koje nije zakonom propisano kao odgovarajuće mesto okupljanja.

Policija je danas uhapsila Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, a tokom dana rasterala okupljene građane sa centralnog gradskog trga u Banjaluci.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga