Civicus: Donatori da pomognu organizacijama civilnog društva tokom pandemije

“Infrastruktura civilnog društva je pod vidljivim i velikim finansijskim pritiskom"

22. mar 2020

Međunarodna mreža organizacija civilnog društva Civicus uputila je donatorima i ostalima koji podržavaju rad civilnog društva otvoreno pismo u kojem od njih traže da osiguraju otpornost civilnog društva tokom pandemije virusa korona, saopštile su danas Građanske inicijative iz Beograda.

“Infrastruktura civilnog društva je pod vidljivim i velikim finansijskim pritiskom. Projekti su odloženi, sredstva se preusmeravaju i planiraju se nove aktivnosti kao odgovor na COVID-19. Rezerve – ako i postoje – su ograničene i uskoro će se potrošiti”, upozorio je Civicus u otvorenom pismu donatorima.

U pismu se pozivaju svi donatori i ostali koji pružaju ključnu podršku civilnom društvu da usvoje slične pristupe nudeći što više fleksibilnosti, sigurnosti i stabilnosti prema primaocima podrške i partnerima.

Civicus je predložio pet mera, koje uključuju razgovore sa organizacijama civilnog društva koje primaju donacije, kao i zajedničko istraživanje kako im se na najbolji način može pomoći u novonastaloj situaciji.

Predložili su i da donatori ohrabre redizajn i pomeranje planiranih aktivnosti, kao i istraživanje novih načina i onlajn alata koji mogu biti od koristi, te veće fleksibilnosti u isplaćivanju sredstava ili dodavanjem sredstava kako bi se povećale rezerve ili pokrili neočekivani troškovi.

Predloženo je i pojednostavljivanje procedura za izveštavanje i vremenske okvire, kako bi organizacije mogle da usmere svoje vreme, energiju i resurse na pružanje podrške najugroženijima.

Građanske inicijative su pozvale organizacije civilnog društva iz Srbije da im pošalju informacije o potrebama koje imaju, aktivnostima koje planiraju ili idejama koje imaju, a koje bi mogli lakše da organizuju u saradnji sa drugim organizacijama civilnog društva.

“Nastavljamo da mapiramo sve tekuće potrebe i moguće aktivnosti civilnog društva, nakon čega je ideja da se uspostavi i koordinaciona platforma, kako bismo međusobno olakšali rad i eventualno udružili napore”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga