- Autonomija - https://www.autonomija.info -

CISID: U udžbenike uvrstiti zajedničku istoriju svih etničkih zajednica

Centar za istorijske studije i dijalog (CISID) predstavio je rezultate projekta „Ka zajedničkoj kulturi sećanja“, kojim je ukazano na primere doprinosa manjinskih etničkih zajednica istoriji i istorijskom razvoju Srbije.

Predstavnici Centra ocenili su na konferenciji za novinare da bi te sadržaje i primere do kojih je projekat došao trebalo uvrstiti u udžbenike istorije u Srbiji.

Stručnjaci su se bavili istraživanjem i predstavljanjem primera kao što je učešće Makedonaca i Bošnjaka u odbrani Srbije 1914. i 1915. godine, solidarnošću građana Kragujevca sa Jevrejinom kojeg su vlasti nameravale da proteraju 1847, srpsko-albanskim odnosima u gnjilanskom kraju početkom 20. veka i drugim dogadjajima.

Izvršni direktor Cisida Aleksandar Miletić rekao je novinarima da je projekat rađen kroz uvažavanje prošlosti međuetničkih odnosa, koje su obeležili razni konflikti.

„Nastojali smo da, umesto naglašavanja primera konfrontacije, ukažemo na primere međuetničke saradnje i razumevanja. Želeći da ukažemo na potrebu promene sadržaja nastave istorije od etnocentričnog velikog narativa, ka inkluzivnom konceptu nacionalnog identiteta, pokrenuli smo i odgovarajuće inicijative kod prosvetnih organa“, rekao je Miletić.

U okviru projekta izrađen je i nacrt platforme koja bi se bavila izmenama u nastavi istorije.

Miletić je poručio da koncept nacionalne istorije treba shvatiti kao „istoriju šire regije i prostora, a ne kao istoriju najbrojnijeg etničkog kolektiviteta“.

Programski direktor centra Milivoj Bešlin kazao je da bi primere saradnje među pripadnicima manjinske i većinske zajednice u teškim vremenima, trebalo predstaviti kroz udžbeničke sadržaje.

„Tako bi ti primeri imali danas vaspitni značaj. Etničke posebnosti su činjenica i njih ne treba negirati, ali nisu jedina dimenzija identiteta, jer društvo ne može biti zajednica bez interakcije“, rekao je Bešlin.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!