- Autonomija - https://www.autonomija.info -

CISiD: Nedopustiv pokušaj ministra policije da amnestira nasilnike

Centar za istorijske studije i dijalog (CISiD) najoštrije je osudio šovinistički ispad ispred pekare „Roma“ u Borči, ali i reakciju državnih organa, odnosno ministra unutrašnih poslova Nebojše Stefanovića, ocenjujući da ona predstavlja „pokušaj amnestije nasilnika“.

„Stav ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je nedopustivo ublažio patološki karakter divljaštva pokazanog od strane demonstranata, budi i najdublju zabrinutost. Sama činjenica da je takvo okupljanje uopšte omogućeno predstavlja nedopustivo odstupanje od obavezujućih pravnih propisa Republike Srbije“, isitiče se u saopštenju ove organizacije.

CISiD ukazuje da je na skupu izvršen čitav niz krivičnih dela, da je on unapred najavljen na društvenim mrežama upravo kao skup na kojem će se manifestovani nacionalna i verska mržnja i netrpeljivost, dodajući da je obaveza policije bila da na takvo ponašanje demonstranata reaguje, odnosno da skup onemogući.

„Sprečavanje kupaca da u radnji pazare, pokliči ‘Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji”, napadi na imovinu – samo su neka od krivičnih dela koja su se odvijala pred očima policije bez njene intervencije. To nije bilo samo sramotno već i nezakonito (ne)postupanje policije, koja nije učinila ništa da spreči iživljavanje kojem je Gjuraj (vlasnik pekare) sa porodicom bio izložen“, napominje se u saopštenju.

CISiD smatra da način na koji se ministar Stefanović u zvaničnom saopštenju obratio huliganima „zbunjuje i onespokojava“, jer predstavlja „pokušaj da se nasilnici amnestiraju i da se nametne određena mera razumevanja za etnički motivisano nasilje“.

„U svojoj zaista besprizornoj izjavi o skupu koji je protekao ‘bez ijednog incidenta’, ministar u maniru nekog seoskog kmeta, a ne visokog državnog funkcionera opisuje Beograd kao ‘domaćinski grad’, implicirajući valjda da je Gjuraj u Beogradu gost, iako je reč o našem sugrađaninu koji je rođen na Kosovu, a u Beogradu živi skoro deceniju. Iako je lament nad Kosovom jedno od opštih mesta oficijelne frazeologije režima, u svakom konkretnom slučaju on se ipak prema ljudima sa Kosova ne odnosi kao prema punopravnim državljanima, ili je ovde možda ipak najvažnija Gjurajeva etnička pripadnost koja bi ga učinila strancem makar i posle šest generacija predaka rezidenata u Borči ili Dorćolu“, navodi se u saopštenju.

Centar za istorijske studije i dijalog ocenio je da besprizorni atak na vlasnika pekare Mona Gjuraja i njegovu porodicu predstavlja zastrašujući incident, „koji je zaličio na istorijski poznate scene koje lako prerastaju u brutalnije oblike nasilja„.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!