Ćirilični Kulturni centar Novog Sada

Dosledni u "poćiriličavanju" Vojvodine

13. dec 2012

Osvanuo je ćirilični natpis na Kulturnom centru Novog Sad u Katoličkoj porti. Nova novosadska vlast, predvođena naprednjacima, i kulturna vlast, predvođena Ex-Dverima, ostala je dosledna projektu „poćiriličavanja“ Novog Sada, u skladu sa širim projektom urušavanja vojvođanskog multikulturnog identiteta.

Ne zna se šta je bilo sa latičničnim natpisom koji je do pre neki dan bio na ovoj ustanovi. Da li je bačen u smeće ili je poslat na reciklažu?

Podsetimo, Upravni odbor Kulturnog centra Novi Sad u oktobru je, posle „upodobljavanja“ gradske vlasti, usvojio predlog za smenu direktora te ustanove, književnika Lasla Blaškovića, uz obrazloženje da je istakao zvaničnu tablu sa nazivom Kulturnog centra na latiničnom pismu.

Upravni odbor je taj predlog uputila Skupštini grada koja ga je i usvojila.

Obrazloženje je bilo da je Blašković na taj način prekršio Ustav Srbije, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, Statut grada i Statut Kulturnog centra.

Predlog je potpisao predsednik Upravnog odbora Kulturnog centra, inženjer saobraćaja Davor Pereula.

Laslo Blašković je tada rekao za Autonomiju da se „stidi“ zato što je Novi Sad sebi dozvolio da gradski resor kulture vode potpuno anonimne osobe za koje nikad nije čuo, a kamoli da imaju nekog iskustva na polju kulturne delatnosti.

„To je sramota za Novi Sad, koji sebe zove još i srpskom Atinom. Ali, ja sam siguran da ovo neće moći dugo da traje“, kazao je Blašković.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga