Čiplić pozvao građane da mu se pridruže na Paradi ponosa

Siguran sam da će Parada ponosa kao događaj biti zabeležen u modernoj istoriji Srbije, poručio je Čiplić.

07. okt 2010

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić pozvao je danas sve građane da mu se pridruže u Paradi ponosa 10. oktobra i ocenio da će ta manifestacija proći bez problema i biti veliki korak za Srbiju.

Pozivam sve vas i sve nas da nam se pridružite, rekao je Čiplić na konferenciji za novinare organizatora skupa.

Prema rečima ministra, nema zvaničnih potvrda da će, pored njega na Paradi ponosa, šetnji centrom Beograda u organizaciji lezbejskih, gej, biseksualnih i tranšeksualnih udružeja, učestvovati još neki predstavnici Vlade. Dodao je, međutim, da na osnovu privatnih saznanja očekuje prisustvo još dva ministra i nekoliko narodnih poslanika. Siguran sam da će Parada ponosa kao događaj biti zabeležen u modernoj istoriji Srbije, poručio je Čiplić.

Podsetio je na ustavom garantovana prava i slobode svih građana i poručio da je na državnim organima da pomoguće ostvarenje tih prava i njihovu zaštitu. Predstavnik jednog od udruženja koje organizuje Paradu, Lazar Pavlović iz Gej-strejt alijanse, rekao je da će svojim prisustvom manifestaciju podržati šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, šef Misije OEBS-a Dimitros Kipreos i šef Delegacije Saveta Evrope Konstantin Jerakostopulos.

Organizatori su najavili da će za učesnike postojati tri prilazna punkta – Slavija, kod CIP-a u Nemanjinoj i kod raskrsnice London. Detaljnije informacije učesnici mogu naći na sajtu www.parada.rs

Predstavnik organizacije Kvirija (Queeria) Boban Stojanović poručio je svim neistomišljenicima da svoje nezadovoljstvo iskažu na neki drugi način, a ne pretnjama i nasiljem. Dodao je da od države očekuje zaštitu svih učesnika.

Organizatori su saopštili da nisu uputili bilo kakav poziv patrijarhu Irineju da učestvuje u Paradi i naveli da je reč o falsifikovanom saopštenju prosleđenom putem interneta.

Predstavnice međunarodnih organizacija – Amnesti internešnel i OEBS-a Sabina Zvirs i Dajana Faloni čestitale su Vladi Srbije na naporima koje je uložila da se se ove godine održi Paradi ponosa, a učesnicima i organizatorima na hrabrosti i istrajnosti.

Dačić pozvao građane da se uzdrže od nasilja

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je danas građane da eventualno nezadovoljstvo zbog održavanja Parade ponosa u Beogradu ne izražavaju nasiljem prema učesnicima tog skupa.

„Pozivam još jednom sve građane, bez obzira na stav o tome, da svoje nezadovoljstvo ne izražavaju nasiljem prema učesnicima te parade… Ne bih želeo da se policija sukobljava sa građanima, bez obzira da li podržavaju ili osuđuju ovaj događaj“, rekao je Dačić novinarima u Sava centru, gde se održava konferencija o zastupljenosti žena u policiji u zemljama jugoistočne Evrope.

Dačić je ocenio da je održavanje Parade ponosa ispit koji pokazuje spremnost Srbije za održavanje događaja urkos protivljenju velikog broja građana. „To je na neki način ispit da li smo mi u Srbiji spremni i u mogućnosti da organizujemo nešto što se ne sviđa većini građana“, rekao je Dačić.

Održavanje Parade ponosa zakazano je za 10. oktobar.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga