- Autonomija - https://www.autonomija.info -

CINS: Timovi Zaštitnika građana posmatrali proteste, ali nisu pisali službene beleške

Posmatrački timovi Zaštitnika građana koji su pratili julske proteste ispred Narodne skupštine o dešavanjima sa terena nisu sačinjavali službene beleške jer je tu praksu ukinuo zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je za Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) naveo da službene beleške „usporavaju postupak“, i nepotrebno unose „emotivni utisak posmatrača“, objavio je danas CINS.

Umesto u službene beleške, zapažanja njegovih timova biće uneta u generalni izveštaj u kome se faktografski navodi događaj, ko mu je prisustvovao, počinioci i epilog.

Bivši ombudsman Saša Janković kazao je da vođenje službenih beleški o nadzoru ranije bilo obavezno jer je reč o jednoj od najvažnijih službenih radnji.

Prošlo je mesec dana od protesta ispred Narodne skupštine kada je mirno okupljanje građana zbog najave o ponovnom uvođenju policijskog časa preraslo u nasilne sukobe s policijom.

Ovi protesti ostaće upamćeni po scenama nasilja, bačenom suzavcu, hapšenjima, a potom i ekspresnim suđenjima demonstrantima.

Nakon prvih dana protesta svojim saopštenjem oglasio se Zaštitnik građana tvrdnjom da policija nije koristila prekomernu silu, ali da su uočeni pojedinačni slučajevi koji će biti ispitani.

Zbog toga su pokrenuti postupci kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova koji i dalje traju.

Pašalić, koji je na čelu ove institucije, za CINS je kazao da su njegovi timovi bili neposredni očevici prekoračenja ovlašćenja policajaca, ali da to ne znači da je bilo sistemske represije.

„Suština je da treba napraviti razliku. Sistemska represija znači da na svako okupljanje građana policija bez upozorenja reaguje silom. Ovde je bilo prekoračenja čak i policijske brutalnosti i to su osnovni postupci koje mi vodimo“.

Janković sa druge strane kaže da je u njegovom mandatu, samo za neke rutinske postupke koji nisu od šireg značaja za javnost, tok i rezultat nadzora mogao biti opisan samo u završnom aktu. U tom završnom aktu Zaštitnik građana bi nakon obavljenog nadzora konstatovao da li su prava građana povređena ili ne.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!