CINS: REM promenio način istraživanja da bi prikrio dominaciju SNS u medijima

"SNS se u medijima pojavljivao oko 11 puta više od SzS-a"

04. nov 2020

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) stvorilo je pogrešnu sliku o medijskom prisustvu u medijima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i opozicije u prethodnoj izbornoj kampanji promenom načina na koji se predstavlja prisustvo stranaka u medijima, piše danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kako navodi CINS, REM je u ukupno predizborno vreme ubrajao različite vrste medija i aktere koje ranijih godina nije, pa umesto da vreme koje je SNS dobio bude 11 puta veće od onog koje je dobio Savez za Srbiju, u izveštaju REM-a ono je samo nešto veće.

CINS dodaje da je u završnom izveštaju o medijskom izveštavanju tokom predizborne kampanje REM objavio da SNS d 4. do 15. marta i od 11. maja do 18. juna imao udeo od 10,6 odsto, odnosno oko 68 sati, dok je opozicioni SzS imao udeo od 8,1 odsto, odnosno 52 sata.

Međutim, analiza CINS-a pokazala je da je to posledica promene načina monitoringa dok je, kada bi se primenjivale dosadašnje metode, taj odnos daleko veći jer se SNS u medijima pojavljivala oko 11 puta više od SzS, odnosno taj odnos je bio 25,59 prema 2,34 odsto.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga