CINS: Državne institucije Tanjugu isplatile više od 114 miliona dinara posle gašenja

Najviše novca dali su Centar beogradskih festivala, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, te Kancelarija za Kosovo i Metohiju

26. maja 2018

Novinska agencija Tanjug, ugašena je 31. oktobra 2015, odlukom Vlade Srbije o pravnim posledicama prestanka JP Tanjug, ali su od tada do kraja 2017. godine 33 institucije, javna preduzeća i lokalne samouprave isplatile toj agenciji 114,4 miliona dinara, pokazuje dokumentacija do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Prema pisanju CINS država je samo za gašenje agencije dala 76,8 miliona dinara, dok je Tanjug prošle godine založio umetnička dela kako bi odložio poreski dug na rate u trajanju od pet godina.

Gašenje Tanjuga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koštalo je 56 miliona dinara, za potrebe socijalnih i drugih davanja. Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je više od 20,7 miliona dinara kako bi mogla da se sprovede Odluka Vlade, a to je podrazumevalo različite vrste isplata za plate, honorare, bolovanja, poreze i plaćanja različitih računa.

Uz to, državne institucije su od novembra 2015. do kraja 2017. izdvojile više od 37,6 miliona dinara za sklapanje komercijalnih ugovora sa Tanjugom.

Najveće isplate – više od milion dinara – za osnov su imale ugovore koji su sklapani sa Tanjugom kroz sprovođenje javnih nabavki, uglavnom za usluge medijskog praćenja. Najviše novca dali su Centar beogradskih festivala, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, te Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Centra beogradskih festivala platio je u 2017. godini Tanjugu 2.400.000 dinara.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dalo je Tanjugu u 2017. godini 2.028.070 dinara.

„Među dokumentacijom do koje je došao CINS nalaze se spisi o otvorenoj javnoj nabavci na osnovu koje je Ministarstvo potpisalo ugovor s Tanjugom sredinom juna 2017. godine, vredan 1.994.000 dinara, a na kojoj je ova agencija bila jedini ponuđač“, navodi CINS.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Tanjugu je prošle godine uplatila 1.298.520 dinara.

Finansijski izveštaj Tanjuga za 2017. još nije objavljen, a u onom za 2016. godinu piše da je iz Ministarstva najavljeno da se rešenje za nastavak rada agencije traži u okviru nove medijske strategije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga