CINS: Deo doktorata Jorgovanke Tabaković je plagijat

Tabaković je doktorirala 2011. godine na Fakultetu za uslužni biznis Univerziteta Edukons iz Sremske Kamenice

21. dec 2016

Doktorat guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković pun je doslovno prepisanih pasusa drugih autora bez citiranja, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Analiza doktorske disertacije Jorgovanke Tabaković pokazuje da je više od 20 odsto teksta preuzeto bez citiranja iz radova i knjiga ekonomista ili akademaca, naveo je CINS (www.cins.rs).

Prema tvrdnjama tog novinarskog istraživačkog centra, guvernerka Tabaković je bez citiranja preuzela radove svog nekadašnjeg saradnika u Narodnoj banci Nikole Tasića, ekonomiste Mehmeda Murića, profesorke Lidije Barjaktarović sa Univerziteta Singidunum, Jasne Atanasijević sa Univerziteta u Novom Sadu i drugih naučnika.

U nekim slučajevima kopirani su čitavi paragrafi ili potpoglavlja, uz unošenje minimalnih izmena, poput korišćenja reči „otuda“ umesto „stoga“ na početku rečenice, dok je ostatak sadržaja identičan. Autori nisu citirani, a uglavnom nisu navođeni ni u spisku korišćene literature.

Tabaković je doktorirala 2011. godine na Fakultetu za uslužni biznis Univerziteta Edukons (Educons) iz Sremske Kamenice, a teza pod naslovom „Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije“ ima 240 strana.

Mentor je bio profesor Milenko Dželetović, koji je danas predsednik Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke (SNS).

CINS je kopiju doktorata dobio u junu 2016. godine, tek nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja Edukonsu zapretio novčanom kaznom. Pre toga, više od dve godine su odbijali da dostave rad guvernerke Tabaković.

Uz pomoć profesora sa nekoliko univerziteta, doktorat je provučen kroz softver Turnitin za detektovanje plagijata. Reč je o često korišćenoj metodi za proveru studentskih radova na univerzitetima širom sveta.

Rektor Univerziteta Edukons Aleksandar Andrejević rekao je da su sve procedure za odbranu doktorata bile ispoštovane i da je kvalitet rada “potvrdilo pet vrhunskih stručnjaka u toj oblasti”.

Prema njegovim rečima, u društvenim oblastima “postoji veća tolerancija na poklapanje teksta”, za koju su mu kolege rekle da može da iznosi i do 20 odsto.

CINS je podsetio da se, prema Kodeksu profesionalne etike Univerzitetа u Beogradu, „doslovno preuzimanje teksta drugog autora, odnosno kopiranje iz elektronskih ili štampanih izvora, sa srpskog ili stranog jezika, u delovima ili celosti“, bez navođenja imena autora i izvora, predstavlja plagiranje.

Jorgovanka Tabaković nije odgovorila na pozive CINS-a za razgovor. Autori originalnih tekstova koji su kontaktirani takođe nisu želeli da razgovaraju o ovoj temi, dok Milenko Dželetović nije bio u prilici da odgovori na pitanja CINS-a “zbog obaveza”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga