CINS: Apelacioni sud ukinuo presudu za navodne pretnje Vučiću

Žalbu na presudu Višeg suda su podneli advokati Aleksandre Janković Aranitović, Aleksandar Olenik i Ivana Soković

06. avg 2020

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Aleksandra Janković Aranitović osuđena na šest meseci uslovnog zatvora zbog navodnih pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na Tviteru, a postupak je vraćen na ponovno suđenje zbog toga što nije dokazano da je objava na Tviteru izazvala osećaj ugroženosti kod Vučića, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Aleksandra Janković Aranitović je u julu prošle godine na Tviteru vređala Vučićevu decu, zbog čega je Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo postupak pred Višim sudom u Beogradu, koji ju je u januaru ove godine osudio na šest meseci uslovnog zatvora.

Ona je sve vreme trajanja postupka, odnosno šest meseci, bila u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Žalbu na presudu Višeg suda su podneli njeni advokati Aleksandar Olenik i Ivana Soković tražeći da se Aleksandra Janković Aranitović oslobodi optužbi, ali i javni tužilac koji je bio mišljenja da ona treba da se osudi na efektivnu kaznu zatvora “adekvatnu stepenu krivice”.

Sudije Apelacionog suda u Beogradu su utvrdile da u toku suđenja nije izveden nijedan dokaz iz kog bi se na nesumnjiv način moglo utvrditi da je poruka koju je Aleksandra Janković Aranitović objavila na Tviteru izazvala osećaj ugroženosti kod Vučića.

U rešenju u koju je CINS imao uvid, Apelacioni sud navodi da se ugroženost i uznemirenost Vučića nije mogla ceniti bez njegovog ispitivanja.

Pored toga što je ukinulo presudu iz januara, veće Apelacionog suda postupak protiv Aleksandre Janković Aranitović vratio je na ponovno suđenje.

Kako je CINS ranije pisao, u presudi koju je početkom godine donela, sudija Višeg suda u Beogradu Jelena Škulić protumačila je da je sadržina tvita Aleksandre Janković Aranitović takva da bi „svakako delovala uznemiravajuće i imala karakter specifične pretnje za svakoga kome je upućena”.

S obzirom na to da se u tvitu pominju deca predsednika Srbije, sudija je smatrala da to „po prirodi stvari, neminovno pogađa svakog roditelja, i to teže od bilo čega drugog”. Međutim, u presudi se nigde ne navodi da je sam Vučić dao izjavu da se zbog tvita osećao ugroženim.

Sudija Škulić je zaključila i da je Vučić morao biti upoznat sa tvitom jer je on ostavljen na njegovom zvaničnom nalogu koji on, po logici stvari, koristi za tvitovanje i praćenje reakcija drugih ljudi.

Vučić je na konferenciji za novinare u aprilu rekao da ne koristi tu društvenu mrežu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga