Činjenice o ratovima – zbog njega, nje, njih, nas i mene

I dan-danas u regionu se još uvek više od 16.000 osoba vode kao nestale. Zbog toga je potrebna regionalna komisija - REKOM - koja će žrtvama omogućiti da svedoče i koja će ponuditi činjenice o proteklim ratovima na prostoru bivše SFRJ

08. juna 2010

Koalicija za REKOM koja se zalaže za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na području bivše SFRJ, pokrenula je široku medijsku kampanju u regionu s ciljem da se javnost senzibiliše da podrži osnivanje regionalne komisije za žrtve.

Kako kažu u Koaliciji, do kraja ove godine biće završen Model budućeg REKOM-a, a do 1. juna naredne godine vladama i parlamentima u regionu, pored modela komisije, Koalicija nevladinih organizacija predaće i milion potpisa građana iz regiona, koji će podržati ovu inicijativu.

Bez pogleda u prošlost nema budućnosti

Anđelko Kvesić, predsednik Hrvatske udruge logoraša iz Zenice, za Dojče vele objašnjava zašto je besan na političke partije:

“One se apsolutno ne bave ni problemom žrtve ni problemom mladih, niti se bave problemima svih onih koji trpe zbog događaja u prošlosti i mislimo da će REKOM – ako ne u potpunosti ono makar delimično rešiti – neke njihove frustracije, odnosno omogućiti im da im budućnost bude lepša i zdravija.”

Platforma za glas žrtava

Nataša Kandić, jedna od pokretačica inicijative za osnivanje REKOM-a za naš program kaže da je konačno došlo vreme da se čuje i glas žrtava:

“Naš zadatak je da stvorimo jednu platformu za glas žrtava, da oni govore o tome, i da na taj način pokušamo da izađemo iz ove ravnodušnosti, da stvorimo klimu saosećanja.”

Predstavnici Koalicije za REKOM u javnosti često ističu da sudska pravda, bilo u Haškom tribunalu bilo pred domaćim sudovima, neće ni izbliza moći doneti pravdu za žrtve. Oni podsećaju da se i dan-danas u regionu još uvek više od 16.000 osoba vode kao nestale. I upozoravaju da guranje prošlosti pod tepih može samo da dovede do toga da nam se ta prošlost ponovi. Uloga REKOM-a biće i da omogući žrtvama da javno svedoče a da televizije u regionu prenose ta svedočenja. Jer, kako ističu, sada je poslednji trenutak da raskrstimo s prošlošću tako što ćemo je osvetliti.

Koalicija za REKOM u ovom trenutku broji blizu 900 organizacija-članica i pojedinaca. To je najveća ikada pokrenuta regionalna inicijativa nevladinih organizacija na prostoru bivše SFRJ.

(Radio Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga